Навіщо чекістам ключі від "Яндекса" і Tinder

ФСБ і Роскомнагляд "грають в пас"

Будь-яка нормальна людина разом з Володимиром Висоцьким відчуває відразу до ситуації "когда чужой мои читает письма, заглядывая мне через плечо". Вимога ФСБ до "Яндекса" передати ключі для дешифрування даних користувачів "Яндекс.Пошта" і "Яндекс.Диск" не має ні найменшого відношення до національної безпеки і державних інтересів Російської Федерації.

Хто-небудь може собі уявити шпигуна, терориста або члена ОЗГ, який буде листуватися зі своїми спільниками через "Яндекс.Пошту" після того, як стане відомо, що цей сервіс став фактично підрозділом ФСБ? Ось і я не можу. Тоді навіщо?

ФСБ давно перетворилася на найбільшу в країні комерційну структуру з багатопрофільним і багатоповерховим бізнесом

Федеральна служба безпеки досить давно перетворилася на найбільшу в країні комерційну структуру з багатопрофільним і багатоповерховим бізнесом. На "елітних" поверхах цієї структури роблять свій бізнес такі як полковник Черкалін, у якого виявили 12 мільярдів рублів. Кирило Володимирович Черкалін очолював відділ в управлінні "К" ФСБ і курирував банківський сектор російської економіки. Зрозуміло, що тут було де розвернутися. Але що робити тим спадкоємцям залізного Фелікса, яких батьківщина кинула на менш родючі ділянки? Ходити весь рік в одній шинелі? Жити на одну зарплату? Якщо парочка таких динозаврів, можливо, і була колись у відомстві Дзержинського-Берії-Шелепіна-Семичастного-Андропова, то після того як Путін очолив спочатку ФСБ, а потім і Росію, таких реліктів не залишилося жодного.

Отримавши ключі від "Яндекс.Пошти", чекісти навряд-чи зможуть заволодіти рахунками доларових мільярдерів. Чомусь мені здається, що російські патріоти зі списку Forbes, як і шпигуни, і терористи не користуються російським поштовим сервісом. Але серед мільйонів користувачів "Яндекс.Пошти" за бажання можна знайти співвітчизників, які мають бізнес, який, отримавши потрібну інформацію, можна відібрати або накопичення, якими можна змусити поділитися з доблесними чекістами. Так, це не мільярди, які можна вкрасти, служачи батьківщині в управлінні "К", але тут, як то кажуть, кожен цвіркун, знай свій припічок, а так само курочка по зернятку...

Роскомнагляд оголосив про те, що мобільному сервісу знайомств Tinder доведеться передавати дані своїх користувачів ФСБ

У мене немає даних про відкати, які відомство Олександра Бортнікова (директор ФСБ. - gazeta.ua) платить відомству Олександра Жарова (керівник Роскомнагляду. - gazeta.ua) за створення нових бізнес-проектів, але те, що ФСБ і Роскомнагляд "грають в пас", це очевидно. У понеділок 3 червня Роскомнагляд оголосив про те, що мобільному сервісу знайомств Tinder доведеться передавати дані своїх користувачів ФСБ. Імовірність того, що американська компанія Match Group, якій належить Tinder, погодиться на вимоги Роскомнагляду і стане ділитися з ФСБ стратегічною інформацією про те, хто і з ким в Росії заводить романтичні зв'язку, близька до нуля. Але якщо все-таки уявити собі, що розробники і власники даного сервісу знайомств зійшли з розуму і погодилися, то що станеться? Очевидно, що єдиний сенс від володіння такою інформацією, це банальний шантаж. Тобто ще один майданчик для монетизації погонів і посвідчень. Втім, у випадку з Tinder найбільш ймовірно, що американці запропонують Роскомнагляду спільно з ФСБ прогулятися лісом. А перед власниками "Яндекса" поставили вибір. Або піти шляхом Telegram і, вступивши в відкриту конфронтацію з російською владою, зберегти репутацію і користувачів. Або стати придатком ФСБ і втратити обличчя та значну частину користувачів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі