Надмір меду небезпечніший за яйця

Окрім холестерину жовток містить і його антагоніст — лецитин, який нейтралізує надмір холестерину в організмі

Те що яйця — корисний продукт і він давно реабілітований, підтверджується багатьма дослідженнями. Але "яєчна" тема для мене актуальна, бо багато моїх пацієнтів із запущеним і прогресуючим атеросклерозом судин приходять в паніці: "Що робити, кардіолог сказав — не більше одного яйця на тиждень".

Так от, ще раз нагадаю, що за добу наша печінка синтезує до 2000 мг (тобто 2 грами) холестерину. З їжею, в середньому, надходить 400 мг, з жовчю виводиться 400 мг. Концентрація холестерину в крові залежить від маси тіла та зростає пропорційно збільшенню маси тіла.

Концентрація холестерину в крові залежить від маси тіла та зростає пропорційно збільшенню маси тіла

В процесі еволюції організм виробив досконалі принципи регуляції для оптимального існування. Тобто якщо потрібна для організму речовина поступає з їжею, йому нема потреби витрачати енергію та зусилля на її створення. Цей механізм регуляції може бути порушений виключно через дефекти ферментів, наприклад при генетичних порушеннях обміну холестерину. Порушення холестеринового обміну називають дисліпідеміями, і кількість людей, які їх мають, незрівняно менша порівняно з тими, хто "наїв" та "напив" собі дисліпідемії.

Важливо знати: порушення холестеринового обміну та прогресування атеросклерозу стимулює надмірна кількість глюкози та фруктози, тому солодощі (включаючи підсолоджені напої та соки із солодких фруктів) і навіть надмір меду — це набагато небезпечніше, ніж яйця.

Дослідження показали, що харчовий холестерин в печінці діє на ті самі ферменти, які активують синтез ендогенного (внутрішнього) холестерину, тобто діє подібно статинам.

Жовток яйця — це унікальний продукт, тому що, окрім холестерину, він містить і його антагоніст — лецитин, який нейтралізує надмір холестерину в організмі. Причому співвідношення лецитину до холестерину в жовтку 8:2, тобто лецитину значно більше.

Співвідношення лецитину до холестерину в жовтку 8:2

Лецитин (який належить до фосфоліпідів), а також карнітин, коензим Q10, вітаміни В1, В6, В12 та інші, яких багато в жовтку, мають виражені ліпотропні властивості, тобто покращують засвоєння жирів, сприяють їх правильному обміну в організмі та запобігають відкладенню холестерину на внутрішній стінці судин, а також ожирінню печінки, дуже поширеному явищу.

Лецитин містить фосфор та холін, які мають захисні функції та необхідні для формування нових клітин.

Але всі цінні жири майже повністю стають неактивними, якщо яйця варити накруто, тому треба намагатися зберегти жовток рідким.

Треба намагатися зберегти жовток рідким

Також в жовтку є дуже важливий вітамін А, який необхідний для хорошого зору, здорового епітелію та шкіри.

Яйця корисні всі, але від домашніх курей, все ж, кращі. Є дослідження, де показано, що в яйцях домашніх курей вітаміну А на 28%, каротиноїдів на 12%, а вітаміну Е на 25,5% більше, ніж у магазинних.

Одного-двох яєць на день для здорової людини, у поєднанні із салатом із свіжих овочів, достатньо. Для людей з порушеним холестериновим обміном достатньо одного яйця в день, і при цьому вкрай важливо виключити прості вуглеводи та збільшити кількість клітковини в раціоні.

Одного-двох яєць на день для здорової людини, у поєднанні із салатом із свіжих овочів, достатньо

До речі, присутність вітамінів В6 та В12 у яйцях та поєднання їх із зеленими листовими овочами протидіє ще одному фактору розвитку і прогресуванню атеросклерозу — утворенню токсичної амінокислоти гомоцистеїну, яка пошкоджує ендотелій судин, підвищує схильність до розриву судин та розвитку венозних та артеріальних тромбів, а також є маркером високого ризику інфаркту міокардау, інсульту та емболії легеневих судин і в 4,1 рази підвищує ризик інсульту та виявляється у 42% пацієнтів у віці до 55 років.

Утилізація гомоцистеїну відбувається тоді, коли в крові присутній оксид азоту (корисні нітрати), якого багато у сирому буряці та зелені.

А ще яйця це:

- здорова шкіра і волосся;

- здоровий мозок, хороша пам'ять та здатність навчатися;

- сила та витривалість;

- струнка фігура і багато інших "бонусів" для якісного життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі