Мускулатура здатна "обкрадати" імунну систему

Займатись спортом і не хворіти – реально

Заняття спортом асоціюються з міцним здоров'ям. На жаль, імунітет людей, які активно тренуються, може слабшати за певних умов. Особливо взимку - час розпалу сезонних захворювань. Як цього уникнути?

1. Висипляйтесь.

Знаю, ви неодноразово це чули. Проте сон дійсно впливає на роботу усіх систем організму. Нестача сну вводить організм в стан стресу. Це провокує виділення стресових гормонів, перш за все кортизолу. В значних кількостях кортизол подавлює імунну відповідь на патогени.

2. Не перетреновуйтесь.

Йдеться знову про стресові гормони. Неадекватний об'єм навантаження замість стимуляції росту м'язів викличе сплеск кортизолу. У великих кількостях кортизол негативно впливає не лише на імунітет, а й на чутливість м'язової тканини до інсуліну. Це робить майже неможливим нарощування м'язів і стимулює наростання жиру.

Неадекватний об'єм навантаження замість стимуляції росту м'язів викличе сплеск кортизолу

3. Вживайте достатню кількість білка.

Імунна система складається переважно з білків. Люди, які активно тренуються, викликають стрес у мускулатурі, який відтягує на себе значну частину амінокислот. Є думка, що за умов нестачі білка, мускулатура здатна "обкрадати" імунну систему. В середньому для людей, що тренуються, норма білка коливається в межах 1,6-2,4 г на кілограм маси тіла.

4. Використовуйте глютамін.

Особливе значення у підтримці імунітету надають такій спортивній добавці, як глютамін. Саме ця амінокислота, а не глюкоза чи жирні кислоти, покриває енергетичні потреби імунної системи (тобто є "паливом" для імунітету).

Павло Козленко, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі