Як вибити дипломатичну заточку із рук Путіна

Радбез ООН виглядає архаїчно

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зробив кілька важливих заяв. По-перше, повідомив, що на планету повернулася холодна війна. По-друге, поскаржився на структурні проблеми в Раді Безпеки. Заявив, що Радбез уявляє світ таким, яким він був після Другої світової війни. Нинішній світ він не уявляє. І по-третє, повідомив, що ООН не вийде повністю реформувати, поки не реформують Раду.

Основна проблема сьогодні - ситуація в Сирії, де відбувається геноцид цілого народу диктатором Асадом, якого підтримує постійний член Ради Безпеки ООН - Росія. Право вето, яке РФ має як постійний член Ради безпеки, перетворилося на справжню дипломатичну заточку. Нею Росія 11 раз знищила спроби світової спільноти засудити Асада.

Право вето, яке РФ має як постійний член Ради безпеки, перетворилося на справжню дипломатичну заточку

Обговорення будь-яких питань в Радбезі за участю російського постпреда Василя Небензі та його бойового заступника Володимира Софронкова - "в очі мені подивися" - не має ніякого сенсу. Тому постпреди ООН збираються в Швеції на закриту нараду, де обговорюють питання як хоч-щось врятувати в Сирії, і як при цьому обійти Росію з її дипломатичною заточкою.

Один з варіантів - прийняти більшістю голосів рішення про передачу сирійського питання у відання Генасамблеї ООН. Там рішення приймаються більшістю голосів від 193 членів і російське право вето не діє. Подібні прецеденти були. Росія, безумовно, виступатиме проти, цілком резонно посилаючись на статтю 24 Статуту ООН, в якій проблеми, подібні сирійській, знаходяться в компетенції Радбезу.

Те, що структура Радбезу виглядає архаїчною, очевидно всім

Те, що сучасний світ сильно відрізняється від післявоєнного, а структура Радбезу виглядає архаїчною, очевидно всім. Чому саме п'ять країн - США, Великобританія, Франція, Китай, Росія - вирішують долі людства, сьогодні зрозуміти досить складно. Рузвельтівський план про "чотирьох поліцейських", в якому Великобританія повинна була наводити порядок в Західній Європі і в своїй імперії, СРСР - стати смотрящим в Східній Європі та Центральній Азії, Китай - в Південно-Східній Азії і Океанії, а нагляд за західною півкулею США залишали за собою, в своєму первозданному вигляді виявився занадто грубим і недемократичним навіть для тодішніх світових лідерів. Але сама концепція, в якій досить невелике коло країн вирішують головні питання планети, залишилася.

Світ за 73 повоєнні роки кардинально змінився. Сьогодні абсолютно незрозуміло, чим Німеччина і Японія гірші за Великобританію і Францію.

Росія знаходиться в Радбезі на правах країни-переможниці у Другій світовій, але країною-переможницею був СРСР. "Приватизація" великої перемоги, якою займається Кремль, стає просто непристойною. А якщо не брати до уваги перемогу, то чим Росія краща за ту ж Індію чи Бразилію?

Росія знаходиться в Радбезі на правах країни-переможниці у Другій світовій, але країною-переможницею був СРСР

Казки про прагнення путінської Росії до багатополярного світу треба залишити дітям і телеглядачам російських каналів. Путінський геополітичний ідеал - це відновлення двополярного світу, в якому одна частина житиме за законом і її контролюватиме американський шериф, а в інший - пануватимуть поняття і влада буде належати російському "пахану". Такого світоустрою не хоче ніхто крім Путіна і його челяді. Але, оскільки, в розпорядженні Путіна є дві заточки - ядерна і дипломатична, то в процесі досягнення цієї нездійсненної мети він може завдати планеті масу неприємностей.

Реформи ООН та Ради Безпеки, начебто, хочуть всі. Цілком очевидно, що її не буде в найближчому майбутньому, оскільки плани цієї реформи в поданні політиків різних країн діаметрально протилежні. Тому все поки залишиться як є, а значить дипломатичну заточку з рук путінської Росії решті людства доведеться щоразу вибивати за допомогою обхідних маневрів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі