Корупція як "скрєпа" кремлівського режиму

Влада Росії використовує каральні методи, щоб зупинити невдоволенню верхівки суспільства

Корупція в Росії - не просто соціальна проблема. Вона одна з найважливіших "скрєп" режиму, сталевий стрижень, на якому тримається його вертикаль влади.

Викликана агресивним зовнішньополітичним курсом Путіна конфронтація з Заходом створює проблеми не тільки населенню, але й представникам правлячої еліти. У цій ситуації у верхівки російського суспільства може почати зріти невдоволення.

Для того, щоб зупинити його на корені, влада використовує знайомі з російської історії каральні методи. Не дарма ж останнім часом ставлять пам'ятники Івану Грозному або Сталіну. Однак цього разу трагедія повторюється у вигляді фарсу.

"Боярина", що провинився, відправляють не на тортури в темницю, а під домашній арешт. Але навіть така перспектива здатна сильно налякати звиклих до безкарності російських чиновників.

Головне - створити всередині еліти атмосферу страху та незахищеності, в якій ніяка антипрезидентська фронда неможлива

Кремль завдає удар на випередження по внутрішньоелітній "крамолі". Винен в ній особисто чи ні сам міністр - не суть важливо. Головне - створити всередині еліти атмосферу страху та незахищеності, в якій ніяка антипрезидентська фронда неможлива. Причому удар наноситься по найбільш ненадійній з точки зору силовиків - ліберальній частині владної верхівки. Не випадково відразу ж після арешту Улюкаєва почалися обшуки в компанії "Роснано," очолюваній іншим видатним системним лібералом Анатолієм Чубайсом.

У справі Улюкаєва влада намагалася продемонструвати людям, що серйозно бореться з корупцією. Однак подальше його переведення з в'язниці під домашній арешт, узгоджене, по всій видимості, на самому верху, судячи з реакції в блогосфері, багатьох розчарувало. Після нічного повідомлення про арешт міністра люди, як у відомій щедринской казці, чекали від Путіна суворих "боїв кровопролитних", а він, на їхню думку, вкотре обмежився напівзаходами.

Кремль, проводячи точкові акції проти окремих корупціонерів, успішно залякує і тримає в узді бюрократію, але справжню жорстку боротьбу з корупцією він продемонструвати населенню нездатний. Адже в цьому випадку йому довелося б боротися з самим собою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі