Президент Рузвельт: любов до радіо врятувала Америку від кризи

Американський президент Франклін Рузвельт був одним з найвідоміших радіоведучих за всю історію США. Насамперед через те, що суботніми вечорами сідав за столик з мікрофоном – і вся країна замовкала, аби почути голос свого лідера.

121026075526-03franklin-roosevelt-horizontal-gallery

Рузвельт не міг писати своїм виборцям пости на Facebook чи навіть промовляти до них з екранів телевізорів. В його часи не було ні того, ні іншого. Обов'язки президента почав виконувати 5 березня 1933 року. Відтак за тиждень після цієї дати вперше "вийшов" в радіоефір, аби порозмовляти з громадянами своєї держави.

Здавалося б президентська програма на радіо повинна називатись, на зразок, "Голос держави", "Говорить Америка", "В ефірі президент". Втім прямоефірний "проект" Рузвельт назвав просто – "Бесіди біля каміну". І лідер країни справді нічого не виголошував, не глаголив і не проповідував, а впродовж 30-40 хвилин бесідував з людьми, промовляв до них їхньої мовою. Філологи дослідили тексти програм, відтак три четверті слів у них – це найбільш вживані слова і фрази в англійській мові.

Окрім того, Франклін Рузвельт, сидячи перед мікрофоном, говорив повільно, спокійно і розважливо. До прикладу, якщо інші ведучі вимовляли за хвилину 175-200 слів, президент – лише 120. А, коли говорив на серйозні економічні чи політичні теми, то "збавляв швидкість" до 100.

012612

Про що ж говорив президент зі своїм народом?

Глава держави вмощувався на своєму кріслі біля мікрофону щосуботи о 10-й вечора. Вибрав саме цей час тому, що тоді було найзручніше його слухати американцям, які жили у трьох різних часових поясів.

Відтак Рузвельт пояснював, "розжовував" простою мовою складні закони, які приймала тодішня тамтешня влада. Зокрема, за три роки в "штатах" збанкрутувало понад п'ять тисяч банків. Аби "реанімувати" їх, президент в межах своєї реформи наказав закрити усі фінустанови в країні на чотири дні. Американці налякались цього рішення і "кинулись" до банків, аби забрати свої заощадження, що тоді було серйозною загрозою для економіки.

Після цього Франклін Рузвельт детально і доступно роз'яснив Америці суть фінансової реформи. Люди не тільки повірили йому, а й довірили банкам свої гроші. Вже наступного дня після "Бесіди біля каміну" почали масово робити вклади і поповнювати банківські рахунки "зеленими".

Рузвельт керував Америкою впродовж трьох президентських термінів. За 12 років понад 300 разів виходив в прямий ефір і говорив зі своїм народом.

******************

p.s Мер Львова Андрій Садовий теж намагається говорити через медіа з жителями міста. Намагається готувати щотижневе відеозвернення.

http://www.youtube.com/watch?v=TWqvsFD8Iwg

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі