неділя, 15 вересня 2024 10:32

ЗСУ отримали першу партію САУ "Богдана", профінансованих урядом Данії

ЗСУ отримали першу партію САУ "Богдана", профінансованих урядом Данії
Україна виробляє власні САУ "Богдана". Фото: mil.in.ua

Українські військові вже отримали 18 артилерійських установок "Богдана", виробництво яких профінансувала Данія.

В Україні виробляти зброю набагато дешевше, ніж виготовляти або купувати її на Заході. Про це на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES) заявив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен.

Він розповів, що відвідав Україну в березні 2024 року. Тоді основним запитом було збільшення виробництва зброї. Зокрема, йшлося про ракети, дрони і артилерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще до кінця вересня: у США готують новий пакет допомоги Україні

"Це була перша угода, яку ми уклали. У липні ми подали замовлення на виробництво 18 артилерійських систем "Богдана". А цими вихідними їх вже передали українським Збройним силам", - зазначив Поульсен.

За його словами, Данія закликає європейські країни фінансувати виробництво зброї на території України.

Водночас колишній міністр стратегічної промисловості Олександр Камишін зазначив, що кожне українське оборонне підприємство може виготовляти більше зброї. Для цього потрібне достатнє фінансування.

Українська самохідна артилерійська установка (САУ) "Богдана" з калібром гармати 155 мм відповідає стандартам НАТО. Її екіпаж складається з п'яти людей. Розвиває швидкість до 80 км/год і стріляє на максимальну дальність на 60 км. Її виробництво САУ почалося ще у 2015 році на Краматорському заводі важкого верстатобудування. У 2023 році установку офіційно взяли на озброєння ЗСУ.

Україна збільшила виробництво самохідних артилерійських установок "Богдана" до десяти на місяць. Надалі виробництво буде тільки збільшуватися. Про це у квітні 2024 року заявив президент Володимир Зеленський.

Ще у грудні цей показник становив шість одиниць на місяць.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ отримали першу партію САУ "Богдана", профінансованих урядом Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі