середа, 08 вересня 2021 11:30

ЗМІ каратимуть за наклепи в коментарях під їхніми матеріалами в соцмережах

ЗМІ каратимуть за наклепи в коментарях під їхніми матеріалами в соцмережах
За коментарі під публікаціями ЗМІ тепер зможуть штрафувати / Getty Images

Верховний суд Австралії ухвалив, що австралійські новинні агентства треба притягувати до відповідальності за наклепи в коментарях, розміщених читачами під їхніми матеріалами в соцмережах. Це рішення може мати широкі наслідки.

Рішення ухвалили після того, як колишній в'язень-підліток подав до суду на видавців через коментарі у Facebook, розміщені під статтями про жорстоке ставлення до нього у в'язниці. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абрамович судиться через книжку про Путіна

2016 року жорстоке ставлення до 17-річного Ділана Воллера у в'язниці для неповнолітніх показали в телерепортажі. Жахливі кадри прикутого до стільця підлітка спричинили протест і публічне розслідування. Історію висвітлювали в ЗМІ, зокрема статті, поширені в Facebook. Багато користувачів коментували ці новини в Facebook про Воллера, якого звільнили на початку 2017-го.

Пізніше того ж року Воллер подав до суду на Sydney Morning Herald, The Australian і Sky News Australia за дозвіл коментарів, які, за його словами, були наклепом. Упродовж чотирирічного судового процесу ЗМІ стверджували, що не відповідають за це, бо не можуть вважатися видавцями коментарів читачів. Вони стверджували, що для того, щоб бути видавцем, їм потрібно заздалегідь знати читачів і їхні наміри. Але Верховний суд, а потім Високий суд відхилили цей аргумент.

В ухвалі йдеться, що під час створення загальнодоступної сторінки у Facebook і розміщенні на ній новинних матеріалів ЗМІ "сприяли й заохочували публікації" коментарів користувачів. На думку суддів, медіакомпанії "були видавцями" цих коментарів. Команда юристів Воллера назвала це "історичним кроком" для захисту від "явних атак натовпу в соцмережах".

"Це покладе відповідальність за відстеження публічних коментарів на медіакомпанії з величезними ресурсами в обставинах, коли вони знають, що є велика ймовірність, що на особу зводять наклеп", - заявили юристи.

Але ЗМІ висловили тривогу через масштаби прецеденту в країні, де вже діють обмежувальні закони про дезінформацію. Деякі медіагрупи вже протестували функцію у Facebook, яка автоматично вимикає коментарі до новин. Експерти кажуть, що ця постанова також порушує ширші питання щодо свободи слова.

Королівське джерело повідомило, що команда юристів королеви Єлизавети II веде переговори з експертами з питань наклепів після шквалу критики з боку принца Гаррі та Меґан Маркл.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ каратимуть за наклепи в коментарях під їхніми матеріалами в соцмережах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі