понеділок, 24 жовтня 2022 10:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Заступник Лаврова зробив цинічну заяву щодо Запорізької АЕС

Заступник Лаврова зробив цинічну заяву щодо Запорізької АЕС
Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня. Фото: Енергоатом

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив про "неможливість" створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в захопленому Енергодарі.

Створення поблизу станції зони, вільної від бойових дій, є "неможливим через необхідність підтримувати там порядок", сказав Рябков, якого цитують пропагандистські росЗМІ.

За його словами, російська влада обговорює з головою Міжнародного агенства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Гроссі можливість створення "захисної зони" навколо ЗАЕС і що РФ нібито "немає чого приховувати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захоплення Росією ЗАЕС: країни G7 виступили зі спільною заявою

"Ми перебуваємо в тісному контакті з гендиректором Гроссі, робота з секретаріатом МАГАТЕ триває, на Запорізькій атомній станції знаходяться фахівці агентства. Все це, на мою думку, дуже конкретний прояв нашого конструктивного відповідального підходу. Приховувати нам нічого. Домовленості про демілітаризацію в принципі неможливі. Ми не можемо не охороняти станцію, не забезпечувати її безпеку", – цинічно додав Рябков.

Росіяни окупували ЗАЕС 4 березня. З початку серпня загарбники обстрілюють її, звинувачуючи Україну.

Регулярні відключення ЗАЕС від електромережі, обстріли поблизу її енергоблоків та знущання з українського персоналу станції створюють навколо об'єкту величезну загрозу ядерної катастрофи. Українська влада неодноразово закликала МАГАТЕ та міжнародну спільноту посприяти у створенні демілітаризованої зони навколо ЗАЕС.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що це сталося після обстрілів, а Енергоатом – що причина в пожежах.

5 жовтня президент Росії Володимир Путін своїм указом доручив передати ЗАЕС "під управління Росії". У МЗС України зазначили, що такий указ російського диктатора є нікчемним.

17 жовтня окупанти викрали кількох співробітників Запорізької атомної електростанції. Терористи викрали також заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Окупанти можуть катувати посадовця.

Зараз ви читаєте новину «Заступник Лаврова зробив цинічну заяву щодо Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі