середа, 12 квітня 2023 13:36

Зареєстрували першу смерть від пташиного грипу

Зареєстрували першу смерть від пташиного грипу
Цей вірус не має здатності легко передаватися від людини до людини. Фото: pixabay.com

У Китаї зареєстрували перший летальний випадок пташиного грипу H3N8, який рідко зустрічається у людей.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що жінка в КНР стала першою людиною, яка померла від пташиного грипу, передає Sky News.

"56-річна жінка з південної провінції Гуандун стала третьою відомою людиною, інфікованою пташиним грипом підтипу H3N8. Ризик поширення вірусу серед людей на національному, регіональному або міжнародному рівнях вважається низьким", – заявили у ВООЗ.

Хоча H3N8 рідко зустрічається у людей, ним часто хворіють птахи та навіть деякі ссавці.

Зразки, взяті на ринку продуктів харчування, який відвідала жінка напередодні хвороби, дали позитивний результат на грип А(H3). Це могло стати джерелом захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден скасував режим надзвичайної ситуації в США

"Інших випадків смерті серед близьких контактів інфікованої виявлено не було. Цей вірус не має здатності легко передаватися від людини до людини. Тому ризик його поширення серед людей на національному, регіональному та міжнародному рівнях вважається низьким", – пояснили у ВООЗ.

Всі випадки H3N8 були зареєстровані в Китаї. З них перші два – минулого року. Жодних подробиць про смерть жінки китайські лікарі не надали. За словами ВООЗ, загибла мала кілька основних захворювань, а також контакт із живим птахом.

Подібні захворювання поширені в КНР, де віруси пташиного грипу постійно циркулюють серед величезної популяції домашніх і диких птахів. Моніторинг усіх вірусів пташиного грипу важливий, враховуючи їхню здатність розвиватися та викликати пандемії.

Водночас у ВООЗ попереджають, що пташиний грип у норок, видр і морських котиків варто ретельно відстежувати. Важливо приготуватися до зміни рівня ризику для людей у бік підвищення, тож організація закликала країни посилити епіднагляд.

В Україні очікується спад захворюваності на Covid-19 весною і влітку. Зниження кількості випадків буде поступовим і триватиме майже до середини травня.

Зараз ви читаєте новину «Зареєстрували першу смерть від пташиного грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі