вівторок, 18 жовтня 2022 06:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Замість Путіна: аналітики США припустили, хто у РФ перетягне на себе роль "сильної людини"

Замість Путіна: аналітики США припустили, хто у РФ перетягне на себе роль "сильної людини"
Російський олігарх Євген Пригожин, відомий як "кухар Путіна", може  перетягнути на себе роль "сильної людини" у РФ. Фото: "Радіо Свобода"

Наближений до президента Росії Володимира Путіна олігарх, засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин може перетягнути на себе роль "сильної людини".

Хоча Пригожин прямо не виступає проти Путіна і не критикує, його зростаюча популярність серед націоналістичної спільноти може підірвати привабливість Путіна як "сильної людини" в порівнянні з ним, вважає американський Інститут вивчення війни (ІSW).

Зазначається, що Пригожин та афілійовані з ним соціальні мережі все частіше коментують неефективність традиційних російських військових інститутів та соціальні проблеми, що можуть підірвати правління Кремля.

Дискусії про громадянську війну в Росії, що з'являються, можуть ще більше зруйнувати кремлівські наративи про національну, етнічну та релігійну єдність всередині Росії.

ІSW зазначив, що російські війська 17 жовтня здійснили серію безпілотних та ракетних ударів по житлових кварталах та об'єктах критичної інфраструктури по всій території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Із ПВК "Вагнер" можна виїхати тільки на пенсію, або в цинковій труні" ‒ Пригожин "підбадьорює" найманців

Атака безпілотників 17 жовтня на житлову інфраструктуру в Києві відповідає тенденції, коли російські війська надають перевагу створенню психологічного терору в Україні, а не досягненню відчутних результатів на полі бою, наголосили аналітики.

І додали: сутичка між мобілізованими на полігоні в Бєлгородській області 15 жовтня, ймовірно, є наслідком постійного покладання Кремлем тягаря мобілізації в Російській Федерації на громади етнічних меншин.

Також аналітики відзначили, що Росія продовжує використовувати свої відносини з Іраном для отримання безпілотників і ракет, які, ймовірно, компенсують її ракетний арсенал, що скорочується.

На початку жовтня голова Чечні Рамзан Кадиров публічно розкритикував військово-політичне керівництво Росії за втрату Лимана на Донеччині. Кадиров націлився у критиці на командувача Центральним військовим округом генерал-полковника Олександра Лапіна та звинуватив начальника Генштабу генерала армії Валерія Герасимова у приховуванні провалів Лапіна в Лимані. Євген Пригожин підтримав Кадирова.

Також вони заявили, що Росії необхідно "доокупувати" анексовані чотири області всіма доступними засобами, включно з ядерною зброєю малої потужності. Такими заявами Кадиров і Пригожин підривають лідерство у Росії Володимира Путіна, вважають американські військові аналітики.

Радник керівника Офіса президента Михайло Пололяк вважає, що в Росії почали "шукати винного" у невдачах на війні проти України, і "хтось може не вижити".

Зараз ви читаєте новину «Замість Путіна: аналітики США припустили, хто у РФ перетягне на себе роль "сильної людини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі