вівторок, 12 квітня 2022 06:24

Захоплення майна в Криму: українські компанії у США подали на Росію до суду

Захоплення майна в Криму: українські компанії у США подали на Росію до суду
Паливні компанії України хочуть стягнути з Росії майже $35 млн. Фото: УНІАН

Українські енергетичні компанії хочуть, аби федеральний суд Сполучених Штатів Америки зобов'язав Росію виплатити їм майже $35 млн.

Їхні АЗС залишилися в окупованому Криму. Російські війська розграбували їх. Тож Росію зобов'язали виплатити українським компаніям збитки, однак вона так цього й не зробила, пише Reuters.

До федерального суду Вашингтона 9 квітня 11 компаній скерували відповідне клопотання. У ньому заявили, що керують автозаправними станціями та офісом у Криму, які 2014 року захопила Росія.

Адвокат компаній Джеймс Бойкін заявив, що заморожування російських активів у межах нещодавніх санкцій США може дати шанс його клієнтам нарешті отримати стягнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит пального буде надалі - Шмигаль пояснив чому

"Якщо гроші будуть доступні людям, які постраждали від російської агресії. Я не розумію, чому Крим і люди, які постраждали внаслідок анексії, можуть бути винятком", - зауважив адвокат.

У клопотанні зазначили, що російські війська захопили та розграбували АЗС, які належать українським компаніям. Співвласник одного із заявників, компанії Stabil, олігарх Ігор Коломойський критикував дії Кремля. Він потрапив під санкції США 2021 року за ймовірну корупцію.

Росія не брала участі в арбітражному суді, однак намагалася оскаржити рішення про стягнення у Федеральному верховному суді Швейцарії 2019 року. Апеляцію країни-агресорки відхилили.

Країни Євросоюзу готують шостий пакет санкцій проти Росії за розв'язання повномасштабної війни в Україні. Він міститиме "нафтову опцію", заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Зараз ви читаєте новину «Захоплення майна в Криму: українські компанії у США подали на Росію до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі