понеділок, 04 квітня 2022 19:02

Спецтема: Війна Росії проти України

"Жахливі кадри в Україні стануть каталізатором рішучіших дій Заходу" – що пише про нас світова преса
7

Лідери західних країн вимагають притягти владу Росії до відповідальності за воєнні злочини у звільнених передмістях Києва. У масових похованнях виявили сотні жертв. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Як імовірні звірства в Бучі подібні до попередніх кампаній Путіна", The Guardian, Велика Британія

У міру того, як із Бучі, розташованої за 55 км на північний захід від Києва, з'являються жахливі зображення і свідчення, стає дедалі ймовірнішим, що Володимир Путін діяв за суворим сценарієм на Півночі України, як і в інших частинах країни.

Напад Путіна на Грозний 1999 року був таким же невдалим, як і спроба обезголовити керівництво України в Києві впродовж кількох днів після вторгнення 24 лютого

По-перше, початкові помилки, зокрема недооцінення противника. Напад Путіна на столицю Чечні Грозний 1999 року був настільки ж невдалим, як і спроба обезголовити керівництво України в Києві впродовж кількох днів після його вторгнення 24 лютого.

Чи то через зарозумілість, чи то через те, що оточення не говорило правду йому про обмежені можливості Росії в Чечні та в Україні, але більшість людей вірила в перевагу російської армії.

Автор: WSJ
  Жителі Бучі отримують гуманітарну допомогу
Жителі Бучі отримують гуманітарну допомогу

За словами місцевих жителів, коли російські десантники висадилися в аеропорту Гостомель, на околиці Бучі, вони мали стрімко наступати на Київ у спробі повалити владу Володимира Зеленського і встановити замість нього промосковську альтернативу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається просувати свою брехню щодо вбивств у Бучі в Радбезі ООН

Натомість російські війська зіткнулися із сильним опором, і їм довелося вперто боротися в Бучі та інших місцях на північ від Києва. Просто тому, щоб зберегти захоплені ними початкові позиції. За словами місцевих, росіяни знову з'явилися за кілька днів, що призвело до фатальних наслідків.

Це призвело до скорегованих жорстоких дій. Таких самих, що Москва зробила в Грозному. Груба сила через невибіркове застосування артилерії призвела до повної руйнації міста, поставивши народ на коліна.

Автор: WSJ
  Тіла в Бучі. Люди, за словами місцевих, були вбиті російськими солдатами
Тіла в Бучі. Люди, за словами місцевих, були вбиті російськими солдатами

ООН назвала Грозний найзруйнованішим містом на Землі 2003-го, і від 5000 до 8000 мирних жителів вбили під час його облоги. Під час битви за Алеппо 2016 року Росія повернула райони міста, які утримували повстанці, для президента Сирії Башара Асада в результаті місячної кампанії повітряних бомбардувань, у результаті якої вбили безліч чоловіків, жінок і дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський у Бучі: Росія скоїла геноцид

В Україні Буча є останньою, але Чернігів, Маріуполь і Харків з'явилися раніше, переживши аналогічне. По-перше, відімкнули комунікації та найнеобхідніше - електрики, газ і воду. Далі були суцільні бомбардування цивільних об'єктів поряд із неправдивою пропозицією гуманітарних коридорів, які давали, а потім жорстоко руйнували надію. Зруйновано інфраструктуру, завдано ударів по лікарнях, бомбосховищах і школах. Влада України заявила, що Росія насильно депортує людей із Маріуполя в РФ.

Асад залишається при владі в Сирії. У Чечні Путін звернувся до сина верховного муфтія Рамзана Кадирова, який з того часу надає підтримку російським силам як у Сирії, так і в Україні. Що підводить до фінального етапу – нормалізація роботи нових адміністрацій.

Це вимагає рівня цинізму й слабкості Заходу, щоб США та ЄС заплющили очі на те, що сталося

Це вимагає рівня цинізму й слабкості Заходу, щоб США та ЄС заплющували очі на те, що сталося з огляду на ненормальність нової нормальності. У випадку з Україною зовсім незрозуміло, чи переможе терор, оскільки вимушене перегрупування путінських сил свідчить, що він, можливо, відмовився від первинних амбіцій щодо повної капітуляції України. Натомість може спробувати утвердитися на Сході країни, якщо зможе зламати там опір. Але це буде важко, не в останню чергу, якщо економіка Росії впаде через санкції Заходу. Інша ложка дьогтю для Путіна в тому, що, можливо, цього разу Захід залишиться вірним заявам про солідарність із Києвом і посилить санкції. Назви Бучі, Маріуполя й Харкова можуть стати бойовим гаслом Зеленського на шляху до цієї мети.

"В Україні з'являються нові повідомлення про воєнні злочини на тлі відступу росіян із Київської області", The Wall Street Journal, США

Сотні мирних жителів лежать у братських могилах у передмісті Києва після виведення звідти російських військ минулого тижня. Українська влада та незалежні правозахисники кажуть, що виявляють докази воєнних злочинів, скоєних російськими окупаційними військами.

Коли росіяни залишили Бучу, вулиці були усіяні тілами мирних жителів. У неділю правозахисники з Human Rights Watch опублікували звіт, у якому задокументовані випадки зґвалтувань і страт в окупованих Росією частинах України, зокрема в Бучі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полон у -20°С і відмороження кінцівок: розповіли про звірства рашистів проти українських воїнів

"Українці знаходили людей зі зв'язаними за спиною руками, обезголовлених, убитих і закатованих дітей. Як батько двох дітей і як президент вважаю, що цим людям, якщо їх посадять за ґрати, буде замало за те, що вони зробили", - заявив президент Зеленський.

Автор: WSJ
  Буча. На фургоні напис "Міни"
Буча. На фургоні напис "Міни"

Повідомлення про російські звірства обурили західні уряди та посилили постійний тиск на адміністрацію президента Джо Байдена та європейських союзників. Щоб ті зробили більше для посилення санкцій щодо Росії та збільшення постачання зброї для України. Вони можуть ускладнити для певних країн виправдання для продовження закупівель нафти й газу з Росії та ускладнити мирні переговори між Києвом і Москвою.

Генпрокуратура України повідомила в неділю, що з відвойованих за останні дні районів Київської області вивезли 410 тіл мирних жителів.

Міноборони України порівняло свідчення масових убивств у Бучі з бійнею в Сребрениці 1995 року, коли сербські війська вбили понад 8000 боснійських мусульман

Міністерство оборони України порівняло свідчення масових вбивств у Бучі та інших районах під Києвом, які росіяни окупували понад п'ять тижнів, з бійнею в Сребрениці 1995 року, коли сербські війська вбили понад 8000 боснійських мусульман.

"Необхідна відповідальність", - заявив у неділю держсекретар США Ентоні Блінкен. Він та європейські лідери заявили, що їхні уряди допоможуть зібрати докази для розслідування можливих військових злочинів Росії.

Відповідно до міжнародного права, сторони, що воюють, можуть бути притягнуті до відповідальності за умисне вбивство цивільних і військовополонених, знищення приватної власності або участь у тортурах, сексуальному насильстві, мародерстві та інших заборонених діях.

Автор: WSJ
  Торговий центр у Бучі, зруйнований російськими військами
Торговий центр у Бучі, зруйнований російськими військами

Російські війська прибули до Бучі та інших передмість Києва в перші дні війни, що розпочалася 24 лютого. Вони загрузли в запеклих боях з українськими захисниками.

Після того, як контратаки порушили їхні лінії постачання і загрожували оточенням, російські війська залишили регіон у рамках нової стратегії Москви щодо переорієнтації на Схід України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземних журналістів привезли на місце воєнних злочинів росіян

Минулого місяця Рада ООН із прав людини схвалила пропозицію України щодо створення комісії з розслідування і збирання доказів про порушення гуманітарного права під час війни. Однак створення спеціального трибуналу з воєнних злочинів, як-от Рада Безпеки ООН у 1990-х для конфліктів у Югославії та Руанді, малоймовірно з огляду на те, що Росія має право вето в Раді безпеки ООН.

"Останні звірства в Україні були неминучими й не будуть останніми", CNN, США

"Ніколи знову" - це фраза, яку часто вимовляють після злочинів проти людяності. Насправді майже ніколи не означає ніколи знову.

Огидні сцени масових поховань і вбитих мирних жителів в Україні уими вихідними, розкриті через відведення російських військ з-під Києва, повертають світ до одного з найжорстокіших безчинств людства.

Автор: WSJ
  Волонтери забирають тіло чоловіка, якого, за словами жителів Бучі, застрелили російські солдати
Волонтери забирають тіло чоловіка, якого, за словами жителів Бучі, застрелили російські солдати

У неділю команда CNN побачила щонайменше дюжину тіл у мішках для трупів, складених у братській могилі в місті Буча. За словами мешканців, тут поховано близько 150 людей, тоді як мер на день раніше заявив, що там можуть бути поховані до 300 жертв.

Руйнівні сцени з'явилися після зображень, зроблених Agence France-Presse в тому місціі, на яких тіла не менш як 20 цивільних лежали в ряд на одній вулиці. Деякі обличчями вниз. Інші на спині з розтуленими від страху ротами. Руки одного чоловіка зв'язані за спиною. Інший лежав поряд зі своїм велосипедом на траві. Росія, зіткнувшись із какофонією глобальної огиди, характерно звинуватила Україну в інсценуванні жахливих сцен.

Є невеликий шанс, що жахливі кадри стануть каталізатором рішучіших дій Заходу

Є невеликий шанс, що такі жахливі кадри стануть символом поворотного моменту у війні, оскільки стануть каталізатором рішучіших дій Заходу та нових дипломатичних зобов'язань, які можуть ще більше повернути перебіг конфлікту проти Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вимагають виключити Росію з Ради ООН із прав людини

Єдиний спосіб врятувати українське цивільне населення - втручання західних сил у конфлікт чи раптове припинення війни Путіним. Ні того, ні іншого, найімовірніше, не буде. Не в останню чергу тому, що Захід наклав обмеження на власні дії, щоб уникнути прямого конфлікту з Москвою, яка володіє ядерною зброєю. А життя мирних жителів російський лідер завжди вважав дешевим.

Свідчення звірств наголошують на трагічному усвідомленні, що таке зло - це не просто історична спадщина давно минулих воєн.

Чому не зробили більше для порятунку невинних від такого жаху?

Це змусить лідерів і громадян згадати ту саму моральну дилему, з якою попередні покоління зіткнулися здебільшого заднім числом - чому не зробили більше для порятунку невинних від такого жаху?

Заходу бракує політичної волі для військової відповіді та міжнародно-правового мандату на це. Або сил визнати геополітичні наслідки, які будуть після цього.

Народ України залишили сам на сам із такою жорстокістю, оскільки президент Байден та інші західні лідери вирішили, що пряме військове втручання в конфлікт, зокрема створення безпольотної зони над Україною може спровокувати війну з Росією, що може призвести до ядерної ескалації, яка загрожує всьому людству.

Автор: WSJ
  Останки тіла жінки, яка, за словами місцевих, сховалась у своєму гаражі під час штурму росіянами
Останки тіла жінки, яка, за словами місцевих, сховалась у своєму гаражі під час штурму росіянами

У довготривалій перспективі такі оцінки можуть бути розсудливими. Перший обов'язок обраного лідера – безпека свого народу.

Путін чітко розуміє дилему Заходу. Його брязкання ядерною шаблею на початку вторгнення спричинло широку тривогу на Заході та сумніви про психічний та емоційний стан людини, що тримає палець на російській ядерній кнопці. Побоювання перейти за невидиму червону лінію змусили Байдена та інших лідерів НАТО перешкодити плану Польщі надіслати на допомогу Україні літаки радянської доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сподіваємося знайти відповідь найближчими днями або годинами" - Зеленський про порятунок Маріуполя

Наступні кілька днів визначать, чи підштовхнули жахи вихідних Байдена до цієї межі. До того, як стало відомо про звірства в Бучі, джерела повідомили, що США готові сприяти передаванню Україні радянських танків Т-72.

Автор: WSJ
   Мирний житель Бучі, убитий російськими солдатами
Мирний житель Бучі, убитий російськими солдатами

Безпосередній практичний вплив жахливих кадрів із Бучі має бути тривога й засудження з боку західних урядів, вимоги розслідувати воєнні злочини та обіцянки ще жорсткіших санкцій проти путінського режиму.

Цілком можливо, що скочування України в ще глибший жах може призвести до офіційного розслідування воєнних злочинів. Але суд ООН у Гаазі не проводить заочних процесів. Тож у кращому разі до часу справедливості можуть минути роки. Хоча в розслідуванні й документуванні воєнних злочинів і в притягненні до відповідальності тих, хто нижче на ієрархічній драбині, є сенс, бо в найближчому майбутньому важко уявити обставини, за яких Росія видасть Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терор у Бучі: ЄС направить слідчих для документування воєнних злочинів росіян

Будь-яка дія ООН зіткнеться з вето в Раді Безпеки з боку Росії. Інший із п'яти постійних членів радбезу, Китай, також, імовірно, визнає будь-які подібні розслідування потенційно небезпечними, враховуючи його власну погану репутацію в галузі прав людини.

Звірства в Україні, безумовно, призведуть до більшої кількості вимог до західних лідерів направити більше смертоносної допомоги уряду в Києві. Але попри міць західних протитанкових і зенітних ракет, виснажливі витрати, що лягають на російську економіку, і статус вигнанця, який тепер таврує Росію, малоймовірно, що Путін піддасться впливу. Він дає ознаки, що планує затяжну війну на Сході України.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що відбувається перегрупування російських військ в Україні та контратаки українців. А також які майбутні напрямки російських наступів росіян та контрнаступів українців.

Зараз ви читаєте новину «"Жахливі кадри в Україні стануть каталізатором рішучіших дій Заходу" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі