четвер, 02 вересня 2021 09:18

"Врятуйте мене й родину" - перекладача, який колись допоміг Байдену, лишили в Афганістані

"Врятуйте мене й родину" - перекладача, який колись допоміг Байдену, лишили в Афганістані
Перекладача, який колись врятував Байдена, не змогли евакуювати з Афганістану. Фото: Reuters

Афганець Мохаммед особисто просив президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена евакуювати його та родину з країни, але цього не зробили.

"Вітаю, пане президенте! Врятуйте мене і мою сім'ю. Не залишайте тут", - цитує слова Мохаммеда газета The Wall Street Journal.

2008 року сенатори Джо Байден, Чак Хейгел і Джон Керрі летіли на вертольотах над Афганістаном. Вони потрапили в снігову бурю й були змушені приземлитися і подати сигнал лиха. На сигнал відгукнувся Мухаммед - місцевий житель, який працював за контрактом з армією США як перекладач. Допомагаючи Байдену й іншим сенаторам, він провів на холоді 30 год.

Мохаммеда повинні були евакуювати з іншими афганцями, які працювали за контрактом з американськими військами, проте досі цього не вдалося зробити. Затрималися з оформленням візи через те, що один підрядник втратив необхідні документи. Уже в аеропорту Мохаммед дізнався, що виїзд дозволили тільки йому, родина має лишитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен подякував Україні за допомогу в евакуації з Афганістану

В результаті уся родина зачинилася вдома, боячись розправи талібів.

"Я не можу вийти з дому. Я наляканий", - вказав Мохаммед.

Прессекретар Білого дому Дженніфер Псакі пообіцяла, що США вивезуть його та родину.

31 серпня міністерство оборони США оголосило про завершення операції з евакуації з Афганістану громадян США, афганців і виведення військових із країни. Загалом із 15 серпня, після того, як угрупування "Талібан" захопило владу в Афганістані, авіатранспортом із країни вивезли понад 120 тис. людей.

Після президент США Джо Байден оголосив про закінчення війни в Афганістані. Один день американських військ в Афганістані обходився платникам податків у $300 млн. Настав час скласти зброю, зазначив президент.

Зараз ви читаєте новину «"Врятуйте мене й родину" - перекладача, який колись допоміг Байдену, лишили в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі