вівторок, 31 серпня 2021 04:17

США вивезли всіх своїх військових з Афганістану

США вивезли всіх своїх військових з Афганістану
З Афганістану вивезли всіх американських військових. Фото: Reuters

Міністерство оборони США оголосило про завершення своєї операції з евакуації з Афганістану громадян США та афганців та виведення своїх військових з країни.

"Останній C-17 відлетів з Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая 30 серпня. Хоч військова евакуація завершена, дипломатична місія для виведення громадян США та вразливих афганців, які хочуть виїхати, продовжиться. Це відведення сигналізує і про завершення військової складової в евакуаційній операції, і про завершення 20-річної місії, яка почалася в Афганістані після 11 вересня", — повідомив керівник Центрального командування Збройних сил США, генерал Кеннет Маккензі під час брифінгу.

Усього з 15 серпня, після того, як угрупування "Талібан" захопило владу в Афганістані, авіатранспортом з країни вивезли понад 120 тисяч людей.

"З цим від'їздом пов'язано багато розчарувань. Ми не вивели всіх, хто цього хотів. Але я думаю, навіть якби ми залишилися ще на 10 днів, ми б не змогли зібрати всіх", — зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Афганістану евакуювали понад 122 тис. людей

Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда". Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою, США у жовтні 2001 року розпочали операцію в країні. Бен Ладена, щоправда, там не знайшли, тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти, але влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Зараз ви читаєте новину «США вивезли всіх своїх військових з Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі