субота, 15 червня 2024 08:11

Вплив Саміту миру у Швейцарії буде обмеженим - Reuters

Вплив Саміту миру у Швейцарії буде обмеженим - Reuters
Саміт миру стартує у Швейцарії 15 червня. Фото: uatv.ua

Саміт миру, який розпочнеться 15 червня у Швейцарії, покликаний чинити тиск на Росію задля припинення війни в Україні.

Однак, відсутність на ньому потужних союзників Москви, таких як Китай, притупить потенційний вплив саміту. Про це пише Reuters.

"Очікується, що переговори будуть зосереджені на більш широких проблемах, викликаних війною, таких як продовольча і ядерна безпека і свобода судноплавства. В в проєкті підсумкової декларації Росія буде визнана агресором у конфлікті, кажуть джерела. Європейські чиновники в приватних розмовах визнають, що без підтримки з боку головних союзників Москви вплив саміту буде обмеженим", - йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ може взяти участь у наступному саміті миру - Офіс президента

Очікується, що участь у саміті візьмуть, зокрема, віце-президент США Камала Гарріс, лідери Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Канади та Японії. До них також приєднаються Індія, Туреччина та Угорщина, які підтримують більш дружні відносини з Росією.

Зокрема, глава МЗС Угорщини Петер Сіярто під час візиту в РФ публічно заявив, що особисто поїде на саміт у Швейцарії.

А директор Міжнародної кризової групи при ООН Річард Гоуен заявив, що "Саміт ризикує показати межі української дипломатії", або ж це "шанс для України нагадати світові, що вона захищає принципи Статуту ООН".

Швейцарія, у якій 15-16 червня відбудеться саміт миру, опублікувала перелік учасників заходу. На саміті будуть 92 країни, майже 60 - на найвищому рівні.

Ще 29 держав будуть представлені на міністерському рівні - здебільшого очільників МЗС. Шість країн направлять послів: Індонезія, Ізраїль, Об'єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни і Бразилія.

Зараз ви читаєте новину «Вплив Саміту миру у Швейцарії буде обмеженим - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі