понеділок, 16 жовтня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Війни в Україні та Ізраїлі зв'язані між собою

Війни в Україні та Ізраїлі зв'язані між собою
Державний прапор Ізраїлю у Львові / Getty Images

Думки у виданні The Messenger американського історика та політолога українського походження, професора політології в Університеті Рутгерса Олександра Мотиля

Україна, Захід та Ізраїль зіткнуться з важким вибором у найближчі дні, тижні та місяці. Можливо, буде перебільшенням сказати, що на карту поставлена доля світу, але не дуже.

Вибір України найпростіший. Вона має воювати з Росією, тому що припинити воювати – означає покінчити життя самогубством. Але ефективна і навіть переможна боротьба значною мірою залежить від постійної фінансової та військової підтримки Заходу. І вона може зменшуватися.

Угорщина була в таборі російського диктатора Володимира Путіна від початку війни 24 лютого 2022 року. Її прем'єр-міністр Віктор Орбан перешкоджав наданню допомоги Заходом, стверджував, що Україна не є ключовим інтересом Заходу, і наказував Києву погодитися на захоплення Росією Донбасу і Криму. Словаччина приєдналася до Угорщини після недавнього обрання лівого Роберта Фіцо прем'єр-міністром. Польща може послабити свої проукраїнські симпатії, якщо вибори 15 жовтня змусять партію "Право і справедливість" сформувати коаліцію з антиукраїнською партією "Конфедерація". Ще є США, найбільший прихильник України, які пережили і, ймовірно, продовжать переживати дії республіканців проти України, особливо з наближенням виборів 2024 року.

України має боротися з російським імперіалізмом, бо альтернатива - піддатися геноциду, зникнути як нація і держава

Однак, зрештою, цей шум не має значення для України, вибір якої легкий. Вона має боротися з російським імперіалізмом, тому що альтернатива - піддатися геноциду і зникнути як нація і держава. Недавно Путін підтвердив обґрунтованість українських побоювань, заявивши на засіданні дискусійного клубу "Валдай", що в разі припинення допомоги Заходу Україна перестане існувати протягом тижня. Не український опір, не українська армія перестануть існувати, а сама Україна. Тож вибір України насправді не є вибором, бо полягає між боротьбою і, можливо, перемогою та виживанням, або відсутністю боротьби і, безперечно, поразкою та смертю.

Якщо Україна переможе, російський імперіалізм, агресія, реваншизм і фашизм будуть переможені. Якщо Україна переможе, вони будуть тріумфувати не лише в Європі, а й у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Вибір Заходу складніший за український, але тільки на перший погляд. У зв'язку з терористичними атаками ХАМАС і наступним спалахом війни багато аналітиків стверджують, що Заходу доведеться вибирати між підтримкою українців і підтримкою ізраїльтян. Припускають, що Захід загалом і США зокрема мають лише стільки уваги та ресурсів, щоб виділити на одну кризу. У результаті, існує вибір між Україною та Ізраїлем. Й оскільки мало хто з західних політиків хоче зникнення Ізраїлю, Україна неминуче програє.

Насправді це хибний вибір, оскільки цілком можливо підтримувати Україну та Ізраїль - фінансово та військово. Адже Захід багатий. Військові потреби України, як то винищувачі та артилерія, не обов'язково потребують в Ізраїлі. Що ще важливіше, війна в Україні нерозривно пов'язана з війною в Ізраїлі та Секторі Газа. В обох випадках українці та ізраїльтяни стикаються з силами, які хочуть їх знищення та будуть використовувати будь-які засоби для досягнення цієї мети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

В обох випадках головним ворогом є Росія. Вона безпосередньо атакувала Україну, підтримувала і продовжує підтримувати країни та сили, як то Іран, Сирію та ХАМАС, які безпосередньо атакували Ізраїль. Росія має чудові стосунки з усіма трьома, і можна легковірно припустити, що російські спецслужби нічого не знали про плани ХАМАСу. Насправді, той факт, що українська зброя, захоплена російськими військами, потрапила в Газу, і це висвітлювали російські пропагандисти, свідчить, що Росія продовжує підтримувати тісні зв'язки з ХАМАС - навіть після початку бойових дій. Так само вважають російські опозиційні аналітики. Наскільки тісні ці зв'язки, з'ясували в інтерв'ю Russia Today з високим чиновником ХАМАС, який хвалився, що має ліцензію на виробництво російської зброї Калашникова та боєприпасів до них на заводі в Газі.

По суті, підтримувати Україну означає підтримувати Ізраїль

По суті, підтримувати Україну означає підтримувати Ізраїль, а підтримувати Ізраїль означає підтримувати Україну. Якщо знехтувати будь-якою стороною рівняння, Росія виграє, а її імперіалістичний, агресивний, реваншистський і фашистський порядок денний стане порядком денним світу.

Ізраїль, на відміну від України та Заходу, стоїть перед справжньою дилемою, в якій немає доброго вибору. Він не може не відповісти на звірства ХАМАС, з одного боку. Але жодна з його відповідей не є задовільною, з іншого. Вторгнення в Газу може виявитися гуманітарною катастрофою, яка може значною мірою зменшити симпатії в світі, якими зараз користується Ізраїль. Вторгнення також призвело б до значних втрат ізраїльтян, навіть якщо воно, в підсумку, завершиться успіхом. І, звичайно, ніхто не може легко сказати, як би виглядав ізраїльський успіх. Чи справді ХАМАС можна ліквідувати? Чи можна окупувати та контролювати Газу? Чи можна уникнути поширення війни на Сирію, Іран і "Хезболлу"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Поки Ізраїль бореться з цими питаннями, як мораль, так і геополітика диктують, що Україна та Захід не мають іншого вибору, як стати на сторону Ізраїлю. Адже війна Ізраїлю - це війна України, а війна України - це війна Ізраїлю. Обидві війни – це боротьба за цінності Заходу. Альтернатива - світ, у якому торжествують імперіалізм, агресія, реваншизм і фашизм. Вона неприйнятна.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Війни в Україні та Ізраїлі зв'язані між собою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі