середа, 29 вересня 2021 14:37

"Вакцинний туризм": росіяни масово кинулися в Європу по щеплення

"Вакцинний туризм": росіяни масово кинулися в Європу по щеплення
Часто мандрівники ревакцинуються іноземним препаратом, щоб мати і російський, і європейський сертифікати. Фото: Reuters

Останні кілька місяців громадяни РФ почали активний "вакцинний туризм".

Щоб більше подорожувати в майбутньому, росіяни їдуть у Європу по вакцину, схвалену Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Турфірми країни вже почали пропонувати для цього "вакцинні тури", пише ВВС.

"Зараз щеплені російською вакциною "Спутник V" туристи вважаються нещепленими в ЄС і в країнах, де російські вакцини не зареєстровані. Водночас у Росії не зареєстрована жодна з іноземних вакцин, а тому зробити ними щеплення всередині країни неможливо", - ідеться в публікації.

Якщо громадянин РФ щепиться вакциною Pfizer за кордоном, то в Росії його вважатимуть нещепленим. Часто мандрівники ревакцинуються іноземним препаратом, щоб мати російський і європейський сертифікати.

Туроператори РФ пропонують охочим вакцинуватися в Сербії або Німеччині. Сербія безплатно вакцинує іноземних громадян препаратами Pfizer, Astra Zeneca і Sinopharm. Однак ця країна не є членом ЄС, тому її Covid-сертифікати необхідно конвертувати. Один із варіантів - конвертація євросертифіката у Франції.

Витрати на щеплення в Німеччині в кілька разів вищі. Для іноземців вакцинація платна. Одне з двох необхідних щеплень Pfizer коштує приблизно €600, а однокомпонентна вакцина Johnson & Johnson - €850. До цього плюсують витрати на переліт. Для порівняння - поїздка в Сербію на три дні з авіаперельотом на одну людину обходиться майже в €600.

У самостійних російських мандрівників, які бажають зробити щеплення однією з визнаних у ЄС вакцин, популярним напрямком стала Хорватія. Вакцинуватися в цій країні іноземний турист може безплатно й без попереднього запису. У країні є список пунктів вакцинації, де щеплюють іноземних туристів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закриють в'їзд для щеплених російською вакциною від Covid-19

62% росіян не довіряють російській вакцині "Спутник V" і проти того, щоб робити нею щеплення. Вакцинуватися російським препаратом готові тільки 26% опитаних, 10% уже щепилися "Спутник V", а ще приблизно 2% проти будь-яких вакцин загалом.

Зараз ви читаєте новину «"Вакцинний туризм": росіяни масово кинулися в Європу по щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі