неділя, 13 жовтня 2024 19:26

ЄС повинен збільшити інвестиції в оборонні технології - Боррель

ЄС повинен збільшити інвестиції в оборонні технології - Боррель
В умовах агресії Росії проти України ЄС повинен збільшити інвестиції в оборонні технології - Жозеп Боррель. Фото: pravda.com.ua

Імперіалістична війна Росії проти України довела необхідність пріоритетного розвитку європейської оборонної промисловості та відповідних технологій.

Російська агресивна імперіалістична війна насправді розглядається як екзистенційна загроза для Європейського Союзу. Про це у власному блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Свої нотатки він зробив після участі в конференції із технологічного суверенітету у сфері оборони COTEC, що відбулася у вересні в іспанському місті Лас-Пальмас.

"Російська агресивна імперіалістична війна насправді розглядається як екзистенційна загроза для Європейського Союзу. На цьому фоні визначення спільних запозичень для фінансування головних військових зусиль з підтримки України, з метою примусити Путіна сісти за стіл переговорів, мають здійснюватися швидко та відповідно до угод ЄС. Вони мають водночас посилити конкурентоспроможність Європи у критично важливих секторах оборонної промисловості та не допустити нашого незворотного відставання у цій сфері від Росії та від інших", - зазначив представник ЄС.

За словами Борреля, ЄС та його країни-члени щорічно витрачають €14,4 млрд на дослідження і розвиток у військовій сфері. У той же час, Сполучені Штати витрачають на такі програми майже в десять разів більше - €130 млрд. Європейські інвестиції є фрагментованими та розподіленими між окремими країнами-членами. Ця фрагментація відображає загальну ситуацію в європейській обороні, оскільки лише 18% оборонного обладнання в Європі замовляється спільно, у співпраці, тоді як решта виготовляється на національному рівні в кожній країні-члені. В результаті європейська оборонна промисловість є надто малою, фрагментованою та стикається з нестачею інновацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарріс відкинула ідею переговорів з Путіним щодо припинення війни в Україні

Щоб вирішити цю проблему, ЄС почав об'єднувати зусилля в галузі оборонного виробництва. Європейський фонд оборони, заснований у рамках багаторічного бюджету ЄС, передбачає виділення €8 млрд на оборонні дослідження протягом сім років. В рамках Європейського оборонного агентства був створений Хаб з оборонних інновацій ЄС (HEDI), який залучає малі й середні підприємства та приватний бізнес. Паралельно Єврокомісія започаткувала Схему підтримки оборонних інновацій в ЄС, завдяки якій цього року близько 400 європейських компаній отримали фінансування на суму €225 млн.

Крім того, високий представник ЄС наголосив на важливості зміцнення взаємодії між оборонним виробництвом і приватним сектором. Багато сучасних технологій виникли на споживчому ринку з оборонного сектору, але зараз спостерігається зворотний процес - все більше цивільних комерційних технологій застосовується у військовій сфері.

"Російська агресивна війна проти України надала чітку ілюстрацію для цієї тенденції. Вона розпочалася із масштабної кібернетичної атаки, і саме компанія Microsoft, комерційна структура із необхідними спроможностями, здійснила кроки для захисту цифрової інфраструктури України. В той час, коли Росія спрямовувала свої атаки проти української інфраструктури Інтернет, ще один комерційний оператор, - компанія Starlink, забезпечила зв'язок для Сил оборони України", - зауважив Боррель.

Також він додав, що у світі поновлення конфліктів та геополітичного суперництва, оборона потребує лідерства у баченні, включно з розвинутими технологіями. Європейська оборонна промисловість має величезний потенціал.

"Наше завдання - розкрити його", підсумував представник ЄС.

"Багато людей хочуть, щоб війна закінчилася якнайшвидше, насамперед самі українці, проте важливо те, як вона закінчиться. Якщо ми перестанемо підтримувати Україну, через 15 днів війна закінчиться і Путін досягне своїх цілей. Але чи хочемо ми цього для українців і для безпеки самих себе, європейців", - наголосив Боррель.

Союзники мають зробити все можливе, щоб, коли настане час переговорів із Росією, Україна могла вести їх на умовах, сприятливих для суверенітету і територіальної цілісності, зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «ЄС повинен збільшити інвестиції в оборонні технології - Боррель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі