середа, 10 травня 2023 09:26

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW проаналізували слабку промову Путіна на параді

В ISW проаналізували слабку промову Путіна на параді
Диктатор повторив наративи про те, що Захід нібито веде глобальну "війну" проти Росії. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін своєю цинічною заявою у Москві 9 травня про "ворогів" Росії та нібито успішне протистояння Заходу намагався підготувати суспільство до затяжної війни в Україні.

У своїй промові до Дня перемоги президент РФ лише повторив уже наявні наративи, йдеться у свіжому звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Путін відмовився використовувати своє святкове звернення для будь-яких значних риторичних змін. Він намагався представити Росію як таку, що успішно протистоїть усьому Заходу. У щорічному зверненні Путін заявив, що проти Кремля розв'язана справжня війна, що Росія дала відсіч міжнародному тероризму і продовжить "захищати" жителів Донбасу. Таким чином він готує населення власної країни до затяжної війни", – зауважили в ISW.

Путін і раніше називав так звану "спецоперацію" війною. 9 травня він наголосив, що тепер уже Захід веде війну проти Росії. Але незалежно від того, чи є ця риторика навмисним визнанням масштабу бойових дій, чи ні, вона не відповідала жодним змінами в підходах Кремля до "спеціальної військової операції", вважають аналітики.

Путін також апелював до Другої світової війни, спробувавши згуртувати своїх партнерів з СНД під час параду до Дня перемоги. В Інституті зауважили, що багато з них прагнуть зменшити свою залежність від Кремля з 24 лютого 2022 року. Тож російський лідер учора наголосив на важливості їхньої присутності. Крім того, він повторив свою заяву про те, що країна-агресорка прагне досягнути багатополярного світового порядку.

"Якщо говорити про інші держави, то від них Кремль не дочекався об'єднання у можливу антизахідну коаліцію. Зокрема, від Китаю, який вирішив посилити своє дистанціювання від РФ. Інститут раніше оцінював, що деградація російської військової могутності в Україні, ймовірно, зробила ці російські зусилля ще менш привабливими для інших держав", – наголошують у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США з'ясували, чого Путін добивається активізацією ракетних ударів

Раніше диктатор також відмовлявся використати помітні події для переосмислення війни або заклику російського суспільства підтримати повну мобілізацію. Зокрема він не використав новорічне звернення або звернення до Федеральних зборів у лютому, щоб запропонувати якесь конкретне бачення того, що робити з невдачами російських військових в Україні.

9 травня під час параду Путін заявив, що ціллю "противника" Росії є її розвал. Диктатор звинуватив Захід, що той буцімто стверджує про свою винятковість, провокує конфлікти, сіє ненависть, знищує сімейні цінності, щоб і надалі нав'язувати народам свою волю.

"Сьогодні цивілізація знову перебуває на вирішальному переламному рубежі. Проти нашої батьківщини знову розв'язано справжню війну", – заявив він.

9 травня російський диктатор Володимир Путін спробував продемонструвати силу, але парад у Москві лише показав геополітичну ізольованість президента Російської Федерації.

Військовий парад, який відбувся у вівторок на Красній площі в Москві, був коротшим, ніж у попередні роки. Там проїхав один 80-річний танк Т-34 та не було авіації.

Командував парадом головком Сухопутних військ генерал Олег Салюков, а приймав – міністр оборони Сергій Шойгу, який перехрестився перед виїздом на площу.

На захід у РФ приїхали глави лише шести країн: Вірменії, Таджикистану, Киргизстану, Казахстану, Узбекистану, Туркменістану, а також самопроголошений президент Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «В ISW проаналізували слабку промову Путіна на параді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі