середа, 20 квітня 2022 11:06

Спецтема: Війна Росії проти України

У 27 країнах оцінили загрозу для світу після нападу на Україну

У 27 країнах оцінили загрозу для світу після нападу на Україну
Триває 56 доба героїчного протистояння українського народу російському воєнному вторгненню. Фото: Генштаб ЗСУ

У середньому у 27 країнах світу 82% респондентів вважають, що війна в Україні становить великий або значний ризик для світу загалом.

При цьому 61% стверджують, що це не стосується їхньої країни, свідчать дані опитування Ipsos.

У ньому взяли участь 19 тис. дорослих до 75 років з 25 березня по 3 квітня. Опитування проводили на онлайнплатформі Ipsos Global Advisor.

Уявлення про те, що власна країна стикається зі значним ризиком, найбільш поширене в Японії (87%), Польщі (77%), Південній Кореї (77%) та Швеції (75%).

У середньому більшість говорить, що їхня країна повинна підтримувати суверенні країни в разі нападу (70%) і що відмова від відповіді спонукає Росію до подальших воєнних дій в інших місцях (68%). Однак тих, хто підтримує відправлення власних військ в Україну, в кожній з 27 країн в середньому 17%.

У світі в середньому дві третини згодні з тим, що економічні санкції, запроваджені проти Росії багатьма країнами, "є ефективною тактикою, що допомагає зупинити війну" - від 50% в Угорщині до 78% у Південній Кореї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україною не обмежиться: у США назвали наступні країни-жертви Путіна

Підтримка запровадження додаткових санкцій проти Росії становить в середньому 48% по всьому світу. Підтримка більшості спостерігається у всіх опитаних країнах ЄС, за винятком Угорщини. Висока підтримка у Великій Британії (до 75%), Канаді, США, Австралії, Японії та Південній Кореї.

Однак підтримка санкцій та інших економічних заходів варіюється залежно від країни.

Трохи більш як половина в середньому по всіх 27 країнах (54%) згодні з тим, що платити більше за паливо і газ через санкції проти Росії варто, щоб захистити іншу суверенну країну. Однак в той час, як 75% у Південній Кореї і Польщі згодні з цим, менш як 40% у Мексиці, Перу, Угорщині, Бразилії та Аргентині - ні.

Орім того, тільки 40% в середньому по всьому світу підтримують заборону на імпорт нафти і газу з Росії в їх країну, навіть якщо це призведе до подальшого зростання цін. У той час як понад 50% у Великій Британії, Канаді, Швеції, Польщі, Австралії, США та Франції підтримують таку заборону, менш як 20% в Угорщині та Туреччині. У Німеччині, яка сильно залежить від російського природного газу, 45% підтримують таку заборону, 30% виступають проти, а 25% не впевнені.

Близько 79% українців цілковито вірять у перемогу України у війні з Росією, ще понад 14% - скоріше вірять. Лише 2% респондентів відповіли "скоріше не вірю" та "зовсім не вірю"; 4,3% вважають, що на це питання "важко відповісти".

У всеукраїнському онлайнопитуванні узяли участь 4676 респондентів у всіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «У 27 країнах оцінили загрозу для світу після нападу на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі