понеділок, 05 лютого 2024 10:50

Українка очолила виборчий список латвійської партії до Європарламенту

Українка очолила виборчий список латвійської партії до Європарламенту
Українка Іванна Волочій очолила список партії Kustiba Par! На виборах до Європарламенту. Фото: eurointegration.com.ua

Українка Іванна Волочій очолила список латвійської ліберальної партії Kustiba Par! ("Рух За!") на виборах до Європарламенту в червні.

Головною метою своєї програми в Європарламенті партія називає вступ України до ЄС та НАТО. Про це повідомляє "Європейська правда".

Іванна Волочій родом з Івано-Франківська. Вона протягом останніх 17 років вивчає питання ЄС та працює в європейських інституціях. У разі обрання це буде перша євродепутатка-українка за ідентифікацією, етнічним походженням та світоглядом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Латвія очолить коаліцію по безпілотниках для України

"Надання Україні голосу в Європарламенті зараз є важливим, як символічно, так і практично. Це покаже, що, незважаючи на жорстокість війни і невіру багатьох у швидку перемогу, незважаючи на Путіна і Орбана, Україна впевнено рухається до повноправного членства в європейських інституціях", - заявила Волочій.

Однак, те, що вона очолить виборчий список, не гарантує українці перемоги, оскільки у Латвії європейські вибори проходять за системою "відкритого списку". Там громадяни віддають голос не лише за партію, а і за конкретного кандидата.

"Нашим першим завданням були і залишаються рішучі дії ЄС для припинення російської агресії. І ми зробимо все можливе, щоб протягом 10 років реформована Україна приєдналася до реформованого ЄС" - йдеться у програмі партії.

Нині Kustiba Par! разом з українськими партіями "Слуга народу" та "Голос" є членом європейської партії "Альянс лібералів і демократів Європи".

Голова Євроради Шарль Мішель оголосив, що не братиме участі у виборах до Європарламенту. Він наголосив, що не бачить у своєму рішенні нічого суперечливого.

Про те, що Мішель мав намір балотуватися до Європейського парламенту, стало відомо у січні 2024 року. Вважали, що він може достроково завершити перебування на посаді голови Євроради.

Зараз ви читаєте новину «Українка очолила виборчий список латвійської партії до Європарламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі