субота, 17 липня 2021 12:23

Українець обікрав Microsoft: на вкрадені гроші купив віллу і Tesly

17 липня 2019 року прокуратура міста Сіетла у Вашингтоні пред'явила 25-річному українцю Володимиру Кващуку звинувачення в крадіжці грошей у Microsoft. Колишній програміст компанії викрав $10 млн. і витратив їх на цифрову валюту на дорогі покупки.

У Microsoft Володимир Кващук займався тестуванням платформи для онлайн-продажів продуктів в складі команди Microsoft Universal Store Team.

Автор: radiotrek.rv.ua
  25-річний Володимир Кващук обікрав Microsoft на  млн.
25-річний Володимир Кващук обікрав Microsoft на млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліцейські обікрали приміщення, яке обшукували

Учасники команди UST налаштовують тестові облікові записи в онлайн-магазині Microsoft, використовуючи спеціально створені адреси електронної пошти та кредитні картки. Ці акаунти задіювали для пробних покупок в магазині без фактичного списання грошей. Потім розробники вносять в білий список свої тестові облікові записи, щоб обійти системи безпеки Microsoft і зниження ризиків. Але при розробці своєї системи тестування Microsoft випустила з уваги істотний вектор атаки.

Під час роботи над проектом Володимир Кващук помітив лазівку, яка дозволяла здійснювати тестові покупки цифрових подарункових карт з балансом в криптовалютах, отримуючи до них дійсні ключі.

Отримані таким чином цифрові карти, Кващук потім перепродував в інтернеті за цінами нижче номіналу, а також використовував для покупок товарів Microsoft.

Колишній співробітник компанії намагався приховати сліди злочину за допомогою так званих "міксерів". Це спеціальні сервіси, які беруть біткоїни з різних адрес і пересилають їх на кілька інших одним перекладом, у якого і одержувачі, і відправники відомі, але хто саме з них і що саме передав - знає тільки сам "міксер, з'ясували слідчі.

Володимир Кващук звертався до таких сервісів, що ускладнюють відстеження транзакцій, перед тим, як переводити кошти на рахунки в банку.

Така схема, якою шахрай користувався протягом семи місяців, дозволила йому незаконно заробити $10 млн. На свої банківські рахунки він перерахував $2,8 млн, з тим, що його зарплата становила $110 тис. на рік.

Частину цих грошей він витратив на придбання будинку біля озера $1,6 млн і електромобіля Tesla $160 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримали іноземця, який незаконно зняв півмільйона з банківських карток

Спочатку Кващук працював в Microsoft за контрактом, а в 2016 році він став штатним співробітником.

Володимира Кващук звільнили в червні 2018 році після розкриття схеми. Екс-програміста Microsoft заарештували 16 липня 2019 року.

Автор: radiotrek.rv.ua
  Чоловік витратив гроші на придбання будинку біля озера ,6 млн і електромобіля Tesla 0 тис.
Чоловік витратив гроші на придбання будинку біля озера ,6 млн і електромобіля Tesla 0 тис.

За злочинні дії, за які Володимиру Кващук пред'явлені звинувачення, йому загрожує до 20 років в'язниці і штраф в розмірі $250 тис., якщо провина буде доведена в суді. До 18 липня 2019 року розслідування по даній справі проводила секретна служба США і підрозділ по боротьбі з кіберзлочинністю в американській податковій службі.

У листопаді 2020 року окружний суд Сіетла засудив Кващука до дев'яти років в'язниці за розкрадання грошових коштів у Microsoft під час роботи в цій компанії. Крім того, українець повинен виплатити Microsoft компенсацію в розмірі $8,3 млн.

Суд присяжних визнав 26-річного громадянина України Кващук винним в скоєнні 18 кримінальних злочинів: п'ять випадків шахрайства, шість випадків відмивання грошей, два випадки крадіжки особистості з обтяжуючими обставинами, два випадки оформлення незаконного повернення податків, а також кілька випадків злому комп'ютерів. Після закінчення терміну тюремного ув'язнення українця депортують на батьківщину.

Ця справа вимагала складних технічних навичок в процесі розслідування і судового переслідування, але у правоохоронних органів і прокуратури знайшлися навички, необхідні для залучення таких злочинців до відповідальності.

"Красти у свого роботодавця - це погано, але злодійство і створення видимості, що в усьому винні ваші колеги, збільшує збитки, який виходить за рамки матеріальних коштів", - зазначив прокурор Брайан Моран.

Шевченківський районний суд Києва присудив 10 років ув'язнення адвокату за крадіжку 6 млн грн. свого клієнта.

Прокурори довели, що обвинувачений впродовж десяти років надавав потерпілому правову допомогу та володів інформацією щодо його майнового стану.

Зараз ви читаєте новину «Українець обікрав Microsoft: на вкрадені гроші купив віллу і Tesly». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі