понеділок, 30 серпня 2021 11:56

Українські військові евакуювали перекладачів. Канадці й американці не змогли

Українські військові евакуювали перекладачів. Канадці й американці не змогли
Таліби біля воріт аеропорту в Кабулі / REUTERS

Українські військові, які дислокувалися в аеропорту Кабула, провели операцію, завдяки якій вдалося евакуювати афганських перекладачів, що працювали з військовими Канади.

Операцію з порятунку перекладачів провели вранці в п'ятницю в Кабулі, через день після того, як останній канадський евакуаційний літак вилетів з Афганістану, і через кілька годин після теракту біля воріт аеропорту. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на канадську The Globe and Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аеропорт Кабула обстріляли ракетами - ЗМІ

Після нападу терористів ІДІЛ американці заявили, що в аеропорт дозволятимуть в'їзд тільки іноземним громадянам, але не афганцям, які мають візу. Попри це обмеження та дедалі більші ризики для сил коаліції напередодні запланованого виведення останніх сил США 31 серпня, українські військові пішки вийшли до міста, щоб супроводжувати в аеропорт два мікроавтобуси з перекладачами, які прямували в Канаду, та їхні сім'ї. Загалом 19 осіб.

У солдатів були фотографії номерних знаків мікроавтобусів. Вони оточили й супроводжували транспортні засоби впродовж останніх 600 м до аеропорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США й союзники завершують евакуацію з Афганістану: фоторепортаж

Дві попередні спроби, сплановані канадськими військовими до вильоту з аеропорту Кабула, не дали результатів. Як і ще одна спроба, організована США. Ці операції спиралися на те, що афганці та їхні сім'ї зможуть дістатися до визначених пунктів зустрічі біля воріт аеропорту, що виявилося неможливим через хаос.

Україна евакуювала всіх своїх громадян, які виявили таке бажання та вийшли на контакт із МЗС.

Дев'ятеро людей, зокрема шестеро дітей загинули після удару американського безпілотника по авто зі смертниками ІДІЛ у Кабулі. Усі були членами однієї родини.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові евакуювали перекладачів. Канадці й американці не змогли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі