середа, 03 січня 2024 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивці та ґвалтівники масово повертаються в російські міста

Вбивці та ґвалтівники масово повертаються в російські міста
Микола Оголоб'як відбував 20 років ув'язнення за участь у вбивстві чотирьох підлітків, але після участі у війні в складі ПВК "Вагнера" повернувся на волю / FT

Стаття в британському діловому виданні The Financial Times

Анна Болтинюк із Калузької області Росії втратила 18-річну доньку Яну, коли її зґвалтували та вбили у 2014 році. Тепер винний звільнений після того, як відбув лише три роки ув'язнення після кампанії Кремля брати засуджених для війни Росії в Україні в обмін на президентське помилування.

Вбивця, Євген Татаринцев, зник минулого року з тюремної колонії, яку особисто відвідав лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, намагаючись вербувати там людей. Болтинюк не раз зверталася до пенітенціарної системи РФ, щоб з'ясувати, де він перебуває, і, врешті, їй повідомили, що його помилували.

"Татаринцев на волі. Я йду на могилу дочки, а він збирається з друзями на шашлик", - каже вона.

Татаринцев серед тисяч зеків, які прийняли пропозицію про помилування в обмін на службу на війні в Україні. Більшість приєдналися до війни з "Вагнером", але є й інші, які зараз приєднуються до окремих груп, які фінансує міністерство оборони.

Все більше російських зеків повертаються додому

Зараз все більше зеків повертаються додому. У той час як більшість російських чоловіків, примусово призваних за мобілізацією 2022 року, все ще воюють за військовими контрактами без визначеної дати закінчення, до в'язнів ставляться інакше - вони вважаються "добровольцями" і підписують контракти лише на півроку.

Більшість повертаються до тих самих громад, які тероризували до арешту, а деякі почали вчиняти злочини повторно. Жертви та їхні родини зі страхом і обуренням дивляться, як помилувані повертаються до нормального життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Їм офіційно не повідомляють, що злочинці, яких вони не очікували побачити багато років, раптово звільнені. Натомість жертви та їхні близькі, як правило, дізнаються про це з чуток чи коли раптово перестають отримувати невеликі суми компенсацій, які зеки зобов'язані вислати їм із в'язниці.

Громади по Росії переживають шок від того, що винуватців інколи жахливих вбивств знову серед них. Минулого місяця жителі Бердська в Сибіру виявили, що чоловік, який у 2019 році вбив жінку, щоб вкрасти та продати її автомобіль, повернувся в місто, коли його профіль як водія помітили в місцевому додатку для таксі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Чоловіка помилували після того, як він повоював у "Вагнері". Пригожин став піонером масової відправки зеків на передову в Україні. Після його вбивства в серпні 2023 року міністерство оборони РФ підхопило естафету.

Микола Оголоб'як з Ярославля був засуджений більше десяти років тому до 20 років ув'язнення за вбивство чотирьох підлітків у рамках сатанинського ритуалу, коли чиновники міністерства оборони з'явилися в його колонії.

У листопаді жителі Ярославля з жахом виявили, що Оголоб'як, якому зараз 33 роки, раптово повернувся на волю в місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Оголоб'яка заарештували у 2008 році після того, як заманив двох молодих жінок на покинуту територію, де він з друзями влаштовував сатанинський ритуал. Група зарізала жінок, понівечила тіла, а потім ще убила молоду пару.

Він пішов на війну, за його словами, частково, щоб завчасно вийти з тюрми, але передусім, "щоб спокутувати свої гріхи потом і кров'ю".

Після трьох місяців на полі бою в Оголоб'яка було осколкове поранення і його відправили назад до Росії. У жовтні виписали з лікарні, видали документи та зарплату, і сказали, що він може йти додому. Після повернення він подарував матері букет троянд, $1112 і купив батькові авто.

Пригожин стверджував, що завербував 50 тис. зеків для "м'ясних штурмів". Скільки вижили, невідомо, але новини про повернення засуджених все частіше з'являються в місцевих російських ЗМІ

Пригожин стверджував, що завербував щонайменше 50 тис. зеків, передусім для місій, які стали відомі як "м'ясні штурми". Скільки з них вижили, невідомо, але новини про повернення засуджених все частіше з'являються в місцевих російських ЗМІ.

Активістка і правозахисниця Олена Попова, яка живе за межами Росії, заявила, що її мережа юридичної допомоги допомогла кільком жінкам, які бояться за свою безпеку, залишити країну після звільнення зеків.

"Єдиний вихід, який у нас є, щоб комітет людей, чиї діти чи родичі постраждали від рук убивць і ґвалтівників, об'єднався і почав масово вимагати від прокуратури, від адміністрації президента РФ повних пояснень", – сказала вона.

Однак це навряд чи буде легко в країні, де правосуддя служить потребам і бажанням держави.

Путінський режим тримається на одній скобі – насильстві. Він абсолютно завжди підтримує кривдників

"Цей режим тримається на одній скобі – насильстві. Він абсолютно завжди підтримує кривдників. Судова система завжди на боці убивць. Їм дають умовні терміни, помилують, прощають кредити. Вони повністю захищені системою, і вони про це знають", - сказала Попова.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вбивці та ґвалтівники масово повертаються в російські міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі