четвер, 17 грудня 2020 18:43

У Східній Європі важче хворіють на коронавірус

У Східній Європі важче хворіють на коронавірус
Краків у смогу / Onet.pl

Через використання гірших очисних систем на промисловості та в автомобілях, а також опалення помешкань вугіллям, жителі країн Південної і Східної Європи гірше переживають перебіг захворювання на коронавірус.

З настанням холодної і туманною зимової погоди на тлі пандемії Східна і Південна Європа зіткнулася з додатковою небезпекою для здоров'я органів дихання через більше забруднення повітря. Про це пише The Independent.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітря в столиці продовжує бути одним із найбрудніших у світі

Потерпають такі країни, як Боснія і Герцеговина, а також Сербія, і навіть члени ЄС як от Польща і Хорватія.

У попередні роки ООН попереджала, що люди у великих містах Західних Балкан живуть із тривожним рівнем забруднення повітря, що скорочує їхню тривалість життя. Цьогоріч проблема ускладнилася пандемією COVID-19.

Про високий рівень забруднення повітря повідомили в Польщі - великому виробнику і споживачеві вугілля для виробництва електроенергії. Концентрація небезпечних пилових частинок особливо висока в південних, вугледобувних і промислових, районах. Ця проблема давня в країні. Вона є причиною великої кількості смертей щороку. Але цьогоріч, як кажуть медичні експерти, через пандемію справи йдуть гірше.

"Смог схожий на відмичку, що відкриває двері інфекціям. Він не лише наближує людей до коронавірусу, але також є засобом його перенесення", - каже лікар Варшавського медичного університету.

Велика частина Балкан використовує вугілля для опалення помешкань. Гігантські електростанції соціалістичної епохи в Боснії і Герцеговині, а також Сербії не мають сучасних фільтрів. Крім того, у бідному регіоні, який пережив спустошливі війни 1990-х, використовують старі авто, які забруднюють повітря. Погане архітектурне планування Сараєво і Белграда призвело до того, що перенаселені міста погано провітрюються.

Зараз ви читаєте новину «У Східній Європі важче хворіють на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі