пʼятниця, 26 січня 2024 07:45

Спецтема: Війна Росії проти України

У Росії змінили умови вербування засуджених на війну - ISW

У Росії змінили умови вербування засуджених на війну - ISW
У Росії набирають засуджених до підрозділів "Шторм-V". Фото: tsn.ua

Кремль змінив правила вербування засуджених на війну проти України.

Ув'язненим більше не пропонують помилування та суттєво змінюють умови їхньої служби. Про це у новому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Ймовірно, на це пішли через скорочення кількості засуджених, придатних для набору в російські збройні сили.

За даними BBC, в РФ закінчили набір до підрозділів "Шторм-Z" у серпні 2023 року і розпочали набір засуджених до підрозділів "Шторм-V" на основі нових умов контракту у вересні 2023 року.

Раніше російські чиновники обіцяли засудженим помилування та шестимісячні контракти. А підрозділи "Шторм-V" нині не обіцяють помилування або навіть умовно-дострокового звільнення і продовжують контракти засуджених на невизначений термін до кінця війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російським "зекам", які воюють в Україні, скасували помилування

"Російські чиновники, ймовірно, продовжили контракти на основі наказу президента Росії Володимира Путіна про часткову мобілізацію, як це роблять російські військові для мобілізованого особового складу. Військкомати РФ офіційно звільняють призовників-засуджених за процедурою, яка більше не є юридично еквівалентною "умовно-достроковому звільненню". Це свідчить про те, що призовники-засуджені юридично все ще вважаються в'язнями", - йдеться у повідомленні.

За даними російських джерел, станом на жовтень 2023 року кількість ув'язнених у Росії становила 266 тис. осіб. Було помітне скорочення на 54 тис. ув'язнених порівняно з січнем 2023 року.

Втрати призовників унаслідок виснажливих штурмів в Україні та відносно короткі терміни їхніх контрактів, можливо, спонукали Кремль запровадити більш жорсткі умови служби, щоб утримати більше призовників на фронті в Україні. Контрактні умови служби в нових підрозділах "Штурм-V" є менш привабливими і можуть перешкоджати набору засуджених, хоча російські чиновники примушують засуджених підписувати контракти.

Разом з тим російське опозиційне видання "Важние истории" повідомило 25 січня, що особовий склад "Шторму-Z" звернувся з листом до Путіна з проханням вирішити проблему з відсутністю обіцяних виплат, зокрема, за поранення і документів про зняття судимості для особового складу.

У відповіді російської військової прокуратури бійцю "Шторму-Z" написали, що указ Путіна, який обіцяє одноразові виплати у випадку поранення або загибелі, не стосується бійців "Шторму-Z".

У Росії звільнили з в'язниць близько 100 тисяч засуджених і відправили їх воювати в Україну.

Різке падіння кількості ув'язнених свідчить про те, що Міноборони РФ продовжує вербувати засуджених за традиціями "вагнерівців".

Зараз ви читаєте новину «У Росії змінили умови вербування засуджених на війну - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі