понеділок, 09 січня 2023 15:07

У Росії заборонили мапи, де немає захоплених нею територій

У Росії заборонили мапи, де немає захоплених нею територій
Російська влада заборонила карти без анексованих територій. Фото: unsplash.com

Уряд Росії схвалив законопроєкт, який прирівнює мапи, які "піддають сумніву територіальну цілісність Росії" до екстремістських матеріалів. Зокрема це й ті, де анексовані українські території не вказані як частина РФ.

Законопроєкт внесли до Держдуми після оголошення анексії чотирьох областей України. Наразі пройшов перше читання, повідомляє російське державне інформаційне агентство ТАСС.

"Останнім часом активно поширюють мапи та інші зображення, де заперечується територіальна належність Криму, Курильських островів, інших територій Росії", – вказують в пояснювальній записці до закону.

Автори пропонують фактично заборонити поширення таких мап та запровадити за нього адміністративне покарання – для фізичних осіб до 15 діб арешту або штраф, для юридичних осіб – зупинення роботи або штраф від 100 тис. до 1 млн руб.

В уряді РФ запропонували внести до законопроєкту ще низку змін, вказавши, наприклад, на те, чи підпадатимуть під нього мапи, випущені до рішення про анексію територій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Маріуполя масово прибувають цивільні росіяни: відома причина

Також у відгуку йдеться, що картографічні зображення, як правило, виконують виключно інформативну функцію, а поняття "екстремістські матеріали" передбачає "наявність у конкретного субʼєкта наміру здійснити дії, які заперечуватимуть територіальну цілісністб РФ". В уряді побоюються, що в результаті демонстрація "заборонених мап" трактуватиметься правоохоронними органами в різних випадках по-різному.

Росія хоче продати вкрадений в України Євпаторійський авіаційний ремонтний завод.

Окупаційна адміністрація виставила на продаж 100% акцій підприємства, яке входить до складу Укроборонпрому та перебуває на тимчасово окупованій території з 2014-го року. Це вже третя спроба загарбників продати вкрадений завод.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонили мапи, де немає захоплених нею територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі