середа, 10 травня 2017 15:22

У Польщі хочуть знести всі пам'ятники УПА

У Польщі хочуть знести всі пам'ятники УПА
Польські націоналісти планують зруйнувати всі пам'ятники УПА. Фото: Радіо Свобода

Польські націоналісти створили суспільний комітет демонтажу бандерівських пам'ятників у Польщі. Мають намір знищити всі скульптури воїнів Української повстанської армії в Підкарпатському воєводстві.

Комітет створили активісти, причетні до нещодавнього демонтажу пам'ятника УПА у Грушовичах, пише espreso.tv.

"Наша головна мета – демонтувати на Підкарпатті всі нелегальні бандерівські увіковічення", - заявив Марек Кульпа, голова комітету і лідер Руху націоналістів на Підкарпатті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Склали карту знищених польських і українських пам'ятників

До комітету входить 17 людей. Організацію підтримують відомі українофоби регіону. Серед них – Станіслав Жолкевич з Перемишля; 95-річний капітан польського війська Костянтин Копф, який під час Другої світової воював проти Червоної армії, гітлерівців та УПА; голова Руху націоналістів Роберт Вінницький і посадовець Януш Слабіцький, який дозволив демонтаж пам'ятника у Грушовичах.

"Ми готуємось до чергових демонтажів. Думаю, найближчим часом проведемо два знесення. Ми дбаємо, щоб все відбулося відповідно до закону", - наголосив Кульпа.

26 квітня в Польщі представники націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА. Мотивували це тим, що його встановили нелегально.

Демонтаж меморіалу спричинив хвилю обурення в Україні. Демонстративну ліквідацію українського монумента, здійснену руками польських праворадикалів, засудили МЗС та Український інститут національної пам'яті. Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв розглянути інцидент і дати йому належну оцінку.

Події у Грушовичах стали 15-м актом наруги над українськими меморіалами на польській території з 2014 року. Аналітики неодноразово звертали увагу на те, що у "війні пам'ятників" між Польщею та Україною зацікавлена Росія.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі хочуть знести всі пам'ятники УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі