неділя, 09 січня 2022 06:52

У Казахстані затримали понад 5 тис. людей, зачистки продовжуються

У Казахстані затримали понад 5 тис. людей, зачистки продовжуються
В Алмати повідомляють про завершення першої фази зачистки. Фото: Reuters

Кількість затриманих у Казахстані перевищила 5 тис. людей.

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на МВС республіки.

"По всьому Казахстану затримано 5135 осіб", - заявив в.о. міністра внутрішніх справ республіки Ерлан Тургумбаєв в ефірі телеканалу "Хабар 24".

Вночі в Алмати продовжувалася зачистка силовиками. Місцеві ЗМІ в Telegramm повідомили про закінчення її першої фази. "В Алматинській області продовжується антитерористична операція, спецслужби провели її першу фазу", - йдеться в повідомленнях.

Тим часом російські військові ОДКБ виконують завдання у районі столиці Казахстану Нур-Султані, а також в Алмати. Про це повідомив консультант управління політичної співпраці секретаріату ОДКБ Ігор Панарін в ефірі Youtube-каналу "Соловйов Live" у суботу.

"Можна сказати, що вже всі контингенти всіх держав-членів ОДКБ прибули і розпочали виконання завдань. Вони здебільшого концентруються навколо столиці і в столиці Казахстану, і в найбільш небезпечному регіоні, як сказав президент Казахстану - це Алмати. Їхнє завдання - охорона важливих державних об'єктів.", - заявив Панарін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти грають під звуки пострілів: "миротворці" ОДКБ продовжують зачищати Алмати

Також продовжується перекидання російських військових до Казахстану. "Підрозділи Іванівського з'єднання ВДВ та підрозділи 45 окремої бригади спеціального призначення ВДВ зі штатною технікою та озброєнням здійснюють переліт літаками військово-транспортної авіації з аеродромів у Московській та Іванівській областях на аеродроми "Жетиген" та "Алмати"", - повідомило Міноборони Росії.

Аеропорт в Алмати закрили на невизначений термін. Раніше говорилося, що летовище буде закритим до 10 січня.

Міністерство індустрії і інфраструктурного розвитку Республіки Казахстан повідомило, що діяльність аеропорту Алмати відновиться після стабілізації ситуації у місті. "Загалом повітряна гавань технічно готова до відкриття", - зазначається у повідомленні.

2 січня у Казахстані спалахнули масові протести через ціну на скраплений газ, який з початку року подорожчав удвічі.
4 січня казахські силовики почали застосовувати проти протестувальників сльозогінний газ та шумові гранати. Внаслідок нічних заворушень у Казахстані постраждали близько сотні співробітників органів внутрішніх справ, затримали понад 200 осіб.

На тлі протестів уряд Казахстану пішов у відставку.

У столиці Казахстану Нур-Султані запровадили надзвичайний стан. Найбільший інтернет-провайдер Казахстану "Казахтелеком" вимкнув інтернет у всій країні. Також в Алмати не працював мобільний зв'язок.

Президент Касим-Жомарт Токаєв очолив Раду Безпеки та заявив, що планує жорстко реагувати на протести в країні.

5 січня на всій території Казахстану ввели режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Токаєв звернувся до очільників держав ОДКБ по допомогу. Рада ОДКБ ухвалила рішення відправити миротворців до Казахстану.

Участь у місії ОДКБ підтвердили Вірменія, Білорусь, Киргизія і Таджикистан.

У четвер, 6 січня, усі фінустанови Казахстану тимчасово припинили діяльність на тлі масових протестів. За даними поліції, вранці мітингувальники намагалися штурмувати будівлю відомства.

У Казахстані ввели "критично червоний" рівень терористичної небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «У Казахстані затримали понад 5 тис. людей, зачистки продовжуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі