середа, 13 березня 2024 07:24

Спецтема: Війна Росії проти України

У ЄС знайшли варіант фінансування для України на €5 млрд

У ЄС знайшли варіант фінансування для України на €5 млрд
Країни Євросоюзу мають намір уже сьогодні, 13 березня, узгодити нове поповнення спецфонду. Фото: pixabay.com

13 березня країни Євросоюзу планують узгодити нове поповнення спецфонду для фінансування військових поставок в Україну.

Йдеться про €5 млрд, пише Financial Times.

"Угода ЄС, яка потребує офіційного схвалення на зустрічі держав-членів блоку, відкриває нові можливості для відшкодування постачання зброї Києву", - сказано в повідомленні.

Джерела видання зазначають, що фонд був важливою частиною європейських військових постачань Україні з лютого 2022 року, але був вичерпаний. Переговори щодо його поповнення тривали останні три місяці. Один із чиновників заявив, що угода стосується "гнучкості за потребою, а не за задумом".

"Українці борються без боєприпасів", - заявив високопосадовець Міністерства оборони США, маючи на увазі нещодавні досягнення РФ на фронті та повідомлення українських військових про нормування снарядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції підтримали безпекову угоду з Україною. Макрон виступить з промовою про війну

Фонд Євросоюзу, відомий як Європейський фонд миру, віддаватиме пріоритет зброї, яка виробляється всередині ЄС, але не виключатиме зброю з країн, які не входять до блоку, якщо їй не буде альтернативи.

Чехія може організувати для України ще 200 тис. боєприпасів в необов'язковому порядку. Разом з тими, які Прага пообіцяла раніше, артилерійських снарядів буде вже 500 тис.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС знайшли варіант фінансування для України на €5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі