четвер, 06 квітня 2023 23:10

Три країни виступили проти "дорожньої карти" для вступу України в НАТО - Financial Times

Три країни виступили проти "дорожньої карти" для вступу України в НАТО - Financial Times
У Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. Фото: portal.lviv.ua

Сполучені Штати разом із Німеччиною та Угорщиною виступають проти намірів інших держав-членів НАТО запропонувати Україні на саміті у Вільнюсі "дорожню карту" для членства в Альянсі.

Члени Альянсу погоджуються, що членство в НАТО не може обговорюватися всерйоз, поки в Україні триває війна. Однак зросла кількість прихильників ідеї запропонувати Україні "політичний шлях" до членства на саміті у Вільнюсі, що "посилило б" відносини Альянсу й Києва. Про це пише видання Financial Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подає заявку на пришвидшений вступ до НАТО

Однак, за даними співрозмовників видання, США, а також Німеччина й Угорщина виступають проти цієї пропозиції.

"У нас попереду кілька тижнів важких переговорів, щоб закрити ці розбіжності й сформулювати політичний результат", – сказав один із них. "Дорога (до саміту у Вільнюсі – ред.) усе ще дуже терниста", – додало інше джерело.

Минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг представив державам-членам документ із пропозиціями, в якому виклав "практичні й політичні" пропозиції для Києва. Серед них – пропозиція щодо нової декларації про відносини України з НАТО, яка б ґрунтувалася на заяві 2008 року про те, що країна "одного дня" стане членом Альянсу.

4 квітня у Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті НАТО у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Минулого року Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Зараз ви читаєте новину «Три країни виступили проти "дорожньої карти" для вступу України в НАТО - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі