четвер, 06 квітня 2023 23:10

Трамп, Порошенко, Саркозі - як і за що судять лідерів країн світу
6

Дональд Трамп став першим екс-президентом США, якому у вівторок висунули кримінальні звинувачення за можливу виплату $130 тис. за мовчання порнозірці. Це сталося незадовго до президентських виборів 2016 року. Наразі суд може завадити Трампу балотуватися на пост президента у 2024 році. Або навпаки – додасть рейтингу серед прихильників. У відповідь Трамп заявив, що "США тепер країна третього світу". Заяву поділяють багато його прихильників. Насправді лідери світу, які залишили свою посаду з 2000 року, потрапляли до в'язниці або були притягнуті до відповідальності як мінімум у 78 країнах. Зокрема, у таких демократіях, як Франція, Ізраїль та Південна Корея, пише видання Axios. Gazeta.ua розбиралася, кого ще судили, за що і який результат.

Автор: Axios
   Країни, де у XXI столітті судили колишніх лідерів
Країни, де у XXI столітті судили колишніх лідерів

Від Києва до Сеула, від Єрусалиму до Ісламабаду – судять усіх

Із 1980 року приблизно в половині країн світу був хоч один випадок суду над колишнім главою країни, пише Axios. Це, крім імпічментів чи державних переворотів.

Порошенка судили за змову з Росією і так званими Л/ДНР, та схему для вивезення вугілля з Донбасу на підконтрольну Києву територію

Петро Порошенко залишив пост президента України у 2019 році, програвши вибори Володимиру Зеленському. Кримінальну справу проти нього порушили у грудні 2021 року, пише РБК. Його звинувачують у фінансуванні тероризму та державній зраді. Слідство вважає, що, як президент, він вступив у змову з Росією і так званими Л/ДНР, створивши схему для вивезення вугілля з Донбасу на підконтрольну Києву територію. На активи та майно Порошенка наклали арешт. У січні 2022 року суд відпустив його під особисте зобов'язання.

Триває кілька судів над чинним прем'єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху щодо трьох справ про корупцію та махінації. Це додатковий мотив, який зараз викликав обурення громадян у нього вдома щодо плану глави держави провести судову реформу. Нововведення можуть позбавити незалежності судову гілку влади.

Автор: Flash90
  Нетаньяху прибуває на судове засідання в суді Єрусалима, 31 травня 2022 року. У грудні того ж року він втретє став прем'єр-міністром Ізраїлю
Нетаньяху прибуває на судове засідання в суді Єрусалима, 31 травня 2022 року. У грудні того ж року він втретє став прем'єр-міністром Ізраїлю

Бразильський лідер Луїс Інасіу Лула да Сілва повернувся на пост президента у січні 2023 року після того, як його судимість у справі про корупцію зняли.

У середині березня будинок колишнього прем'єра Пакистану Імрана Хана оточили у невдалій спробі його арешту. Потім пакистанський суд віддав розпорядження поліції призупинити спроби арешту, щоб зменшити протистояння у суспільстві. Прихильники колишнього прем'єра два дні не давали владі взяти його під варту і вступали в запеклі сутички з поліцією. Суд в Ісламабаді видав ордер на арешт Хана, бо колишній прем'єр відмовився з'явитися в суд, щоб дати свідчення у справі продажу подарунків. Ці подарунки йому дарували найвищі представники іноземних держав у 2018-2022 роках, коли він був прем'єром. Список включає сім пар годинників. Зокрема, за $300 тис., діамантові прикраси та обідні сервізи. Сам Хан, який втратив посаду прем'єра у квітні 2022 року, заперечує незаконні дії зі свого боку і називає справу проти нього політично мотивованою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Колишній прем'єр Малайзії Наджиб Разак залишається у в'язниці після того, як суд звинуватив його за корупцію у багатомільярдній схемі.

Нинішню віце-президентку і колишню президентку Аргентини Крістіну Фернандес де Кіршнер, засуджено за шахрайство, але вона залишається на своїй посаді та на волі, бо її становище дає їй імунітет. Також вона подала апеляцію, яка, як очікується, буде тривалою.

Автор: East News
  Віце-президентка Крістіна Кіршнер махає рукою прихильникам з балкону Конгресу в Буенос-Айресі, 23 серпня 2022 року. Державний прокурор Аргентини вимагає засудити її до 12 років в'язниці та довічної заборони обіймати державні посади за можливу корупцію протягом двох строків її перебування на посаді президента
Віце-президентка Крістіна Кіршнер махає рукою прихильникам з балкону Конгресу в Буенос-Айресі, 23 серпня 2022 року. Державний прокурор Аргентини вимагає засудити її до 12 років в'язниці та довічної заборони обіймати державні посади за можливу корупцію протягом двох строків її перебування на посаді президента

Декілька колишніх лідерів багатих демократій теж судили за останні 23 роки. Колишній президент Франції Ніколя Саркозі зазнав кількох судових переслідувань після звільнення з посади у 2012 році. Його засудили у двох справах у 2021 році та до одного тюремного ув'язнення. Він зараз на волі та подав апеляцію.

Колишню президентку Південної Кореї засудили до 24 років ув'язнення за корупцію. Її помилував наступник через проблеми зі здоров'ям. Вона відсиділа п'ять років

У Південній Кореї колишню президентку Пак Кін Хе засудили до 24 років ув'язнення за корупцію. Її помилував наступник у грудні 2021 року через її проблеми зі здоров'ям. Вона відсиділа п'ять років.

На Тайвані колишній президент Чень Шуйбянь був засуджений за хабарництво та відмивання грошей у 2009 році. Суд визнав його винним і засудив до довічного ув'язнення. У 2010 році суд замінив довічне ув'язнення 20 роками позбавлення волі. У 2015 році він був достроково звільнений через "стан здоров'я та необхідність пройти курс лікування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Колишнього прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі судять майже 30 років. Йому тимчасово заборонили балотуватися на пост глави держави через звинувачення у податковому шахрайстві. Але він досі залишається гравцем в італійській політиці, у свої 86 років. Також у нього діагностували лейкемію.

Країни, які рідше зустрічаються з судами над керівниками, це монархії та диктатури, лідери яких є довгожителями або недоторканними.

У деяких країнах лідери схильні чіплятися за владу через ризик потрапити в тюрму, якщо залишаться без посади. Це одне з пояснень бажань лідерів сидіти при владі якнайдовше. Іноді до смерті чи перевороту.

У Перу усі президенти, крім одного, за останні 23 роки були заарештовані або обвинувачені судом

Регіон, де за останні 23 роки більшість країн ув'язнювали або переслідували в судах колишніх лідерів - Латинська Америка. У Перу всіх президентів, крім одного, були заарештовані або обвинувачені.

Колишній президент Мексики Енріке Пенья Ньєто перебуває під слідством за звинуваченням у корупції, але його поки що не звинуватили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Найчастіше у світі звинувачення, з якими зіткнулися колишні лідери, пов'язані з корупцією.

У цій добірці немає історій імпічментів чи переворотів.

Саркозі, Натаньяху, Пак Кін Хе, Крістіні Кіршнер – історії про корупцію та шахрайство

Колишнього президента Франції Саркозі в 2021-му визнали винним у перевищенні витрат на виборчу кампанію 2012 року. Саркозі витратив 42,7 млн євро - приблизно вдвічі більше, ніж дозволяє закон. Суд вважає, що екс-президент знав про обмеження. Саркозі восени 2021 року призначили рік позбавлення волі. Термін 68-річний колишній лідер країни відбув удома, носячи електронний браслет.

Автор: East News
  Ніколя Саркозі на похороні батька, Пала Саркозі, Париж, 9 березня 2023 року
Ніколя Саркозі на похороні батька, Пала Саркозі, Париж, 9 березня 2023 року

Проти ізраїльського прем'єра Нетаньяху, починаючи з 2016 року, тривають три кримінальні справи. Результатом можуть бути серйозні кримінальні справи за "хабарі", "шахрайство та обман суспільної довіри". Але з кінця минулого року 70-річний Нетаньяху втретє керує країною.

24 грудня 2021 року президент Південної Кореї Мун Чже Ін підписав указ про амністію першої жінки-президентки країни Пак Кін Хе. Та керувала країною у 2013-2017 роках. Вона відбувала ув'язнення за корупцію. Помилування Пак зробили задля подолання невдалої історії минулого та заради об'єднання нації. Закликала помилувати її опозиційна партія "Сила народу", яка посилалася на погіршення здоров'я 69-річної Пак. У 2021 році її тричі госпіталізували і навіть робили операцію.

Федеральний суд Аргентини засудив колишню президентку і чинну віце-президентку країни Крістіну Кіршнер до шести років в'язниці у справі про корупцію і довічно позбавив права обіймати державні посади. Її звинувачують у розкраданні бюджетних коштів, виділених на інфраструктурні проекти. Розслідування у справі триває з 2019 року. Але вона поки що захищена імунітетом як глава держави.

Наступне судове засідання у справі звинувачень проти 45 президента США Дональда Трампа за його присутності проведуть 4 грудня. Трампу пред'явлено 34 кримінальні звинувачення. Його звинувачують у фальсифікації ділової документації, метою якої було "приховування інформації, яка може завдати шкоди, та в незаконній діяльність щодо американських виборців до та після виборів 2016 року".

Зараз ви читаєте новину «Трамп, Порошенко, Саркозі - як і за що судять лідерів країн світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі