середа, 13 вересня 2023 05:30

Тисяча засуджених взяли під контроль в'язницю

Тисяча засуджених взяли під контроль в'язницю
Жертви бійні в "Аттіці" / New York Post

13 вересня 1971-го у американській в'язниці суворого режиму "Аттіка" в штаті Нью-Йорк 1281 в'язень із 2200 збунтувався. Захопили контроль над тюрмою. Взяли в заручники 42 співробітника. Вимагали покращення умов утримання, звільнення начальника в'язниці та амністії за бунт. В результаті придушення загинули 33 в'язні та 10 працівників.

Численні конфлікти між в'язнями та адміністрацією тюрми призвели до повстання. Ув'язнені швидко захопили тюрму. Протягом наступних чотирьох днів влада штату вела з ними переговори. Погодилася на виконання 28 вимог, але не амністію від кримінального переслідування за захоплення в'язниці та не на відставку головного наглядача тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивця вчетверте втік із тюрми

На четвертий день бунту за наказом губернатора штату поліція за допомоги армії штурмувала в'язницю. На територію запустили сльозогінний газ, вели вогонь з гелікоптерів. Перших в'язнів вбили під час хаотичних перестрілок під час штурму. Частину розстріляли після того, як здались. Загинули 43 особи. 89 були поранені.

Влада повідомила, що в'язні перерізали заручникам горла. Проте розтини викрив брехню – всіх заручників вбили під час стрілянини.

Повстання в "Аттіці" - найгірше в історії бунтів в американських в'язницях. Через тиждень після придушення адміністрація тюрми почала репресії проти в'язнів – змушували бігати через стрій, де били палицями, повзати голими по битому склу. Пораненим не надавали медичної допомоги.

У січні 2000-го штат Нью-Йорк врегулював колективний позов в'язнів проти адміністрації "Аттіки" і влади штату. Потерпілі отримали компенсацію $8 млн.

Зараз ви читаєте новину «Тисяча засуджених взяли під контроль в'язницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі