понеділок, 25 вересня 2023 11:02

Страйк у Голлівуді: сценаристи пішли на угоду з кіностудіями

Страйк у Голлівуді: сценаристи пішли на угоду з кіностудіями
Переговори про припинення страйку акторів поки що не відновлювали. Фото: eastnews.ua

Профспілка американських сценаристів досягла попередньої домовленості з кіностудіями. Це дасть змогу покласти край страйкам, які тривають з початку травня.

Деталі угоди між сценаристами й Альянсом виробників кіно- і телефільмів (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) поки що не розкривають, пише MarketWatch.

"Умови трирічної угоди були узгоджені після п'яти днів важких переговорів. Тепер договір має схвалити керівництво гільдії, після чого документ винесуть на загальне голосування. У разі позитивного рішення страйк буде припинено", – повідомила Гільдія сценаристів Америки (Writers Guild of America, WGA).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Премʼєру найочікуванішого фантастичного фільму року перенесли

Страйк за участю понад 11 тис. сценаристів розпочався 2 травня, у липні до нього приєдналися й актори.

Представники профспілок вимагають від компаній підвищення зарплат і надання гарантії зайнятості.

Водночас переговори про припинення страйку акторів поки що не відновлювали.

Сценаристи та актори Голлівуду страйкують через низку питань, зокрема, через напругу із виплатами від Netflix та інших стримінгових платформ.

Конфлікт між Гільдією сценаристів США та Альянсом продюсерів кіно і телебачення виник ще у 2007-2008 роках. Але цього разу вони страйкують не лише задля підвищення зарплат, а й щодо використання штучного інтелекту у фільмах та серіалах. Сценаристи наполягають на тому, аби штучний інтелект залишався лише інструментом, а не заміщав авторські тексти та робочі місця співробітників.

Зараз ви читаєте новину «Страйк у Голлівуді: сценаристи пішли на угоду з кіностудіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі