середа, 19 серпня 2020 11:20

Страйк у Білорусі триває - пряма трансляція подій

Страйк у Білорусі триває - пряма трансляція подій
Біля прохідної МТЗ робочі зібралися на страйк. Фото:tut.by

Незважаючи на спроби силовиків розігнати протестувальників, у Мінську триває національний страйк, оголошений 16 серпня. Це 11-й день протестів.

Пряму трансляцію того, що відбувається в Республіці Білорусь, веде "Радыё Свабода"

Біля Мінського тракторного заводу (МТЗ) силовики зранку розганяли людей. Зокрема, працівників заводу, які напередодні написали заяви на відпустки без збереження заробітної плати, а сьогодні не змогли потрапити на територію підприємства через заблоковані перепустки. Повідомляють, що вже є затримані.

Біля будівлі "Белтелерадіокомпанії" теж почалися розгони. На задньому дворі стоять автозаки. Люди розбіглися, але планують зібратися знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батька, батьківщина, Білорусь" - репетиція мітингу за Лукашенка потрапила на відео

На страйк вийшли шахтарі ВАТ "Білоруськалій", де працюють майже 15 тис. людей. Зараз це єдине велике підприємство в Білорусі, де виробництво припинилося. Як раніше повідомляла "Свабода", робітники не видобувають руду та готуються до повного безпечного припинення виробництва без аварій.

Вранці 19 серпня на центральній площі Солігорська збираються робітники. Заявили, що щоранку проводитимуть тут акції протесту.

Опозиційні Telegram-канали публікують інформацію про нові протести в країні. У Мінську весь день продовжують підтримувати робітників біля прохідних їхніх підприємств - МАЗ, МТЗ, Атлант, Белкоммунмаш, БТ, ОНТ, СТВ.

О 18-й планують протести біля будівлі Міністерства внутрішніх справ на просп. Незалежності.

В інших містах люди також підтримують підприємства, що страйкують.

9 серпня у Білорусі відбулися вибори президента. Попри численні фальсифікації, ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, який є головою держави вже 26 років. Це змусило людей до масових протестів. У відповідь влада вивела ОМОН. Силовики жорстко розганяли громадян, застосовували водомети, сльозогінний газ і вогнепальну зброю. За тиждень затримали майже 7 тис. людей. Один чоловік загинув.
Лукашенко заявив, що акціями протесту керують з-за кордону, і звинуватив низку держав, зокрема, Україну, в агресії проти Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Страйк у Білорусі триває - пряма трансляція подій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі