пʼятниця, 24 грудня 2021 11:07

Столтенберг зробив обнадійливу заяву щодо розширення НАТО

Столтенберг зробив обнадійливу заяву щодо розширення НАТО
За словами Столтенберга, НАТО не піде на компроміси стосовно ключових принципів. Фото: Михайло Палінчак, УНІАН

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ніколи не обіцяв не приймати нових членів зі сходу Європи.

Про це Столтенберг сказав в інтерв'ю агентству DPA.

"НАТО ніколи не давало обіцянку не розширюватися. Насправді це є у нашому установчому договорі, що будь-яка європейська країна може стати членом Альянсу. Також є документи, які належать до періоду 1970-1990-х років – Гельсінський завершальний акт, Паризька хартія, Основоположний акт НАТО-Росія і багато інших договорів, які чітко говорять, що країни мають право обирати свій власний шлях. Це є фундаментальним принципом європейської безпеки, під яким також підписалася Росія", - наголосив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніякого руху НАТО на схід" - Путін ультиматумом анонсував зустріч з США

Він висловив готовність Альянсу до розмови з Росією в рамках Ради НАТО - Росія. Генсек має намір 2022 року якомога скоріше скликати проведення такого засідання.

За словами Столтенберга, НАТО не піде на компроміси стосовно ключових принципів.

"Це не те, що ми можемо змінити за допомогою певних цитат. І країни-члени рішуче заперечують, що вони колись таке обіцяли", - спростував він інформацію щодо нерозширення НАТО на схід.

20 грудня міністерство закордонних справ Росії опублікувало пропозиції до НАТО щодо так званих "гарантій безпеки". Поміж іншого там є вимога відмовити Україні в перспективі вступу в Альянс.

США своєю чергою готуються подати Кремлю перелік занепокоєнь діями Росії. Так адміністрація президента США Джо Байдена має намір відповісти на вимогу РФ щодо "гарантій безпеки".

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг зробив обнадійливу заяву щодо розширення НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі