вівторок, 27 червня 2023 05:23

США знали про плани Пригожина – ЗМІ

США знали про плани Пригожина – ЗМІ
Американська розвідка тримала у таємниці плани засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Фото: radiosvoboda

Американська розвідка знала, що засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин планує бунт проти російського президента Володимира Путіна.

Дані про це були передані лише найвищим посадовцям адміністрації США, а також деяким союзникам, повідомляє CNN із посиланням на джерела.

Співробітники американської розвідки описали детальну та точну картину планів Пригожина. Зокрема те, куди і як планували просуватися "вагнерівці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин заявив, що іде на Москву: в столиці РФ оголосили "антитерористичні заходи"

Розвіддані трималися у таємниці. Їх передали лише найвищим посадовцям адміністрації, членам Конгресу "The Gang of Eight", які мають доступ до найделікатніших питань розвідки, а також вибраним союзникам, зокрема британцям.

Джерела повідомили, що Пригожин вирішив діяти після того, як Міноборони РФ оголосило про обов'язкові контракти приватних воєнних угрупувань з російськими військовими.

Деякі офіційні особи НАТО були розчаровані тим, що не отримали засекречені розвіддані. У США пояснили, що це ризикувало б скомпрометувати надзвичайно чутливі джерела та методи.

Українським офіційним особам також не повідомили про плани Пригожина. Були побоювання, що розмови між офіційними особами США та України можуть перехопити.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки США Джона Кірбі заявив, що Білий дім був на прямому зв'язку із Кремлем під час так званого заколоту ПВК "Вагнер".

24 червня Пригожин з групою своїх прибічників захопив у Ростові штаб південного воєнного округу. На прохання вивести бійців з території штабу він відповів відмовою, а тоді заявив, що "іде на Москву".

Ввечері 24 червня Пригожин говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього заявив, що розвертає колони і йде у зворотному напрямку в польові табори.

Зараз ви читаєте новину «США знали про плани Пригожина – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі