понеділок, 25 квітня 2022 18:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"США завершують навчання українських артилеристів" – що пише про нас світова преса
6

До Києва вперше з початку війни приїхали держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін. В Україні буде посол Америки. І думки німецького аналітика щодо того, як стримувати Росію. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Нам потрібен глобальний альянс для стримування Росії", Die Welt, Німеччина

Думки аналітика Стефані Бабест

Захід має розробити стратегію, що ізолює Москву на міжнародному рівні.

З початку війни керівництво соціал-демократів демонструвало дуже неохочу готовність підтримати Україну в її боротьбі проти Росії. У жодному разі канцлер Олаф Шольц не хоче вплутуватися в конфронтацію з Росією. Його позиція тягнеться червоною ниткою від прикрого довготривалого рішення про припинення газопроводу "Північний потік-2" до питання нафтогазового ембарго та щоденних дискусій щодо німецької військової допомоги Україні. Тому не дивно, що у багатьох союзників, але насамперед у Києва, склалося враження, що Німеччина вважає за краще стояти осторонь, уникає будь-якого ризику ескалації і відверто боїться Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали "Москву" на дні Чорного моря

У перші кілька тижнів після агресії Росії стан шоку, що охопив політичний Берлін, був зрозумілим. Адже треба було змиритися з неймовірним: жорстокою війною серед Європи. Терміново узгодити низку необхідних рішень з європейськими та заокеанськими партнерами.

Автор: WSJ
  Великодній обід у греко-католицькій церкві у Чернігові
Великодній обід у греко-католицькій церкві у Чернігові

Але через два місяці після початку цього жаху стає більш ніж зрозумілим, що швидкого і спокутного пробудження не буде. З початком другої хвилі атак Росія зараз намагається з усією жорстокістю назавжди відібрати в України Донбас та вихід до Азовського моря.

Путін вважає, що він на шляху до перемоги. Він не хоче відмовлятися ні від своїх болючих фантазій щодо підпорядкування України, ні від своєї стратегічної мети використати воєнну силу для зміни політичної карти Європи. Навіть військова безвихідь в Україні не стане для нього політичною катастрофою. Усередині країни він міг би використати це для підтримання своєї вигадки про екзистенційну загрозу безпеці Росії з боку НАТО. Він також розраховує, що Захід політично не зможе витримати тривалий непрямий воєнний конфлікт з Москвою, і що рано чи пізно солідарність із Києвом впаде.

Автор: SHUTTERSTOCK
  Військовий капелан благословляє українських солдатів у неділю
Військовий капелан благословляє українських солдатів у неділю

Захід має розпочати довгострокову, надійну та скоординовану на міжнародному рівні стратегію проти агресивної та непередбачуваної Росії. Тому від федерального уряду вимагається мінімальний рівень стратегічних повноважень.

Основна мета західної стратегії "Відкинути Росію" має полягати в тому, щоб не допустити, щоб Росія перетворила Україну на руїну

Основна мета західної стратегії "Відкинути Росію" має полягати в тому, щоб не допустити, щоб Росія перетворила Україну на руїну, якій без східної промислової бази та вільного доступу до Чорного моря загрожує економічна деградація. Для цього, а також з огляду на великі стратегічні амбіції Кремля, інструменти державної влади Росії мають бути постійно обмежені, а її політичний радіус дії має бути скорочений скрізь, де можливо. Для ефективного досягнення мети трансатлантичні союзники повинні цілеспрямовано задіяти весь свій інструментарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині ЗСУ знищили групу "вагнерівців"

У військовому сенсі НАТО, посилене майбутнім вступом Швеції та Фінляндії, має переконливо наголошувати на своїй підвищеній готовності до стримування та оборони постійним розміщенням великих з'єднань вздовж своїх зовнішніх кордонів з Росією та регулярними навчаннями.

З економічної точки зору, санкції мають бути довгостроковими та націленими на галузі технологій, які потрібні Кремлю для розвитку його військового апарату. Нині вплив західних санкцій на Росію необхідно систематично аналізувати і за необхідності коригувати. Щоб мати змогу передбачити і пом'якшувати наслідки для європейського та глобального економічного розвитку, важливі економічні суб'єкти мають бути тісно пов'язані з рівнем прийняття політичних рішень за допомогою регулярного діалогу, як на національному рівні, так і на рівні ЄС. І, звичайно ж, європейські партнери, перш за все Німеччина, мають знизити свою залежність від життєво важливої сировини з Росії.

Автор: Getty Images
  Пішоходи проходять повз зруйнований житловий будинок в Ірпені
Пішоходи проходять повз зруйнований житловий будинок в Ірпені

Крім того, західні союзники повинні продовжувати тісно співпрацювати з тими державами, які також не зацікавлені у тому, щоб агресивна Росія могла продовжувати правити.

Усередині Німеччина та її союзники також мають більш цілеспрямовано озброюватися проти гібридної агресії Росії та зміцнювати свою стійкість у всіх напрямках. У Німеччині це стосується, зокрема, розширення цивільного захисту, нашої здатності захищатися від кібератак і спроб Росії маніпулювати нашим соціальним дискурсом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ розтрощили винищувач окупантів: відео

На саміті в Мадриді наприкінці червня лідери НАТО матимуть можливість закласти перші важливі основи всеосяжної стратегії щодо Москви. Насамперед це включає прийняття нової стратегічної концепції. Три основні функції Альянсу, колективна оборона, управління кризами та спільна безпека за допомогою партнерства, які досі були однаково важливими, мають бути переоцінені. У майбутньому головним завданням НАТО має бути забезпечення підвищеної здатності колективної оборони проти Росії.

З огляду на військову допомогу окремих союзників Україні, НАТО має перетворити неузгоджений до цього часу і абсолютно заплутаний для Києва процес на довгострокову програму оснащення та навчання, оскільки очевидно, що Україна ще довго буде залежною від військової підтримки Заходу.

"США повернуть посольство в Україну, збільшать військову допомогу", The Wall Street Journal, США

США повернуть посольство в Україну і збільшать військову підтримку країни, заявили держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін президенту Володимиру Зеленському під час зустрічі в Києві.

Росія зазнає невдачі, Україна досягає успіху - Блінкен

"Росія зазнає невдачі, Україна досягає успіху", - сказав Блінкен, стверджуючи, що Україна залишиться суверенною країною, незважаючи на спроби Росії захопити її.

"Ми вважаємо, що вони можуть перемогти, якщо у них буде правильне обладнання та підтримка", - сказав Остін.

За його словами, крім артилерії Україна висловила зацікавленість у більшій кількості танків.

Автор: Getty Images
  Візит Ентоні Блінкена та Ллойда Остіна до Києва
Візит Ентоні Блінкена та Ллойда Остіна до Києва

Недільний візит став найвищою делегацією США, яка відвідала Україну з початку війни 24 лютого. І відбулася після аналогічних поїздок лідерів та дипломатів інших країн, оскільки Вашингтон та його союзники нарощують зусилля, щоб показати підтримку Києву та допомогти Україні.

Очікується, що у понеділок президент Байден призначить нинішнього посла США у Словаччині Бріджіт Брінк наступним послом в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден запропонував посла в Україні

США дадуть Україні $322 млн у вигляді іноземної військової допомоги, щоб дозволити Києву купити необхідну зброю, що є частиною загального пакету військової допомоги США у розмірі $713 млн. Нове фінансування надійшло після двох попередніх пакетів військової допомоги Україні по $800 млн кожен, які включали важку артилерію, бронетранспортери та вертольоти.

Автор: Прес-пул
  Держсекретар Ентоні Блінкен сідає в літак у суботу
Держсекретар Ентоні Блінкен сідає в літак у суботу

Після початкових швидких успіхів російських військ український конфлікт переріс у важку війну, яка поступово набирає обертів на півдні та сході країни.

Старші військові офіцери США у Польщі розповіли про прискорення логістичної мережі для постачання зброї та матеріальних засобів в Україну.

США завершують навчання близько 50 українських артилеристів за межами України. Незабаром працюватимуть протягом шести днів ще з однією групою приблизно з 50 осіб, заявив журналістам на польському об'єкті представник Пентагону Джон Кірбі. За його словами, ці артилеристи, можуть навчати інших українців.

Автор: Прес-служба президента України
  У неділю у Києві відбулася зустріч держсекретаря Блінкена та міністра оборони Остіна з президентом Володимиром Зеленським
У неділю у Києві відбулася зустріч держсекретаря Блінкена та міністра оборони Остіна з президентом Володимиром Зеленським

Остін у вівторок приєднається до інших міністрів оборони, включаючи українського міністра Олексія Резнікова і генсека НАТО Єнса Столтенберга, на зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччині. Темами будуть інформування представників більш як 20 країн про останні розвіддані з поля бою в Україні, допомогу у забезпеченні безпеки Києва та зміцнення оборонно-промислової бази НАТО у довгостроковій перспективі для підтримки оборони України.

Зброю, схвалена у Вашингтоні, може бути доставлено у Польщу або інші країни НАТО всього за 48 годин і відправлено в Україну через один або два дні, сказав Кірбі. Україна має отримати військову та іншу допомогу, як тільки навчитися нею користуватися.

Повернення дипломатичної присутності США в Україні, яке відбулося після аналогічних дій Великої Британії, Італії, Франції та інших країн, допоможе офіційним особам США та України особисто координувати допомогу.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що у Маріуполі виявили масове поховання близько 9000 жертв російської агресії. США ухвалили рішення максимально допомогти Україні зброєю, щоб ми виграли битву за Донбас, і в Білому домі вважають, що найближчі чотири тижні будуть вирішальними у війні. Крім Америки, нам допомагають усі союзники з НАТО, особливо Велика Британія, яка передає бойові машини та вчить наших військових ними користуватися.

Зараз ви читаєте новину «"США завершують навчання українських артилеристів" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі