понеділок, 11 липня 2022 19:48

США і Євросоюз підтримали рішення Канади щодо "Північного потоку"

США і Євросоюз підтримали рішення Канади щодо "Північного потоку"
Сполучені Штати і Європейський союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни для "Північного потоку-1"

Сполучені Штати і Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни. Її хочуть повернути Німеччині для газопроводу "Північний потік-1".

Про це заявив 11 липня речник Державного департаменту Нед Прайс.

"У короткостроковій перспективі турбіна дозволить Німеччині та іншим європейським країнам поповнити свої запаси газу, підвищивши свою енергетичну безпеку і стійкість, а також протидіючи зусиллям Росії щодо перетворення енергії на зброю", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі президента розповіли про "ляпас" по РФ й дієвіші санкції

Прайс додав, що США працюють із союзниками та партнерами, щоб зменшити колективну залежність від російських енергоносіїв та підтримувати тиск на президента Росії Володимира Путіна.

Речник Держдепартаменту запевнив, що США, союзники та партнери віддані підтримці України. А також – забезпеченню того, щоб російський уряд відчув погіршення наслідків економічних обмежень та жорстких санкцій.

Євросоюз також не бачить порушення санкцій у рішенні Канади передати Німеччині відремонтовану турбіну. Про це заявив речник Єврокомісії Тім МакФі під час брифінгу в Брюсселі, передає "Європейська правда".

"Ми пильно слідкуємо за ситуацією і взяли до уваги, що Канада вирішила повернути цю турбіну Німеччині. Одним із виправдань було те, що Росія зменшить постачання газу по "Північному потоку-1". Щодо санкцій, хочу нагадати, що вони не стосуються матеріалів і технологій, пов'язаних із природним газом", – сказав МакФі.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

З 16 червня "Північний потік" працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов'язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають "Північний потік".

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Якщо Канада ухвалить рішення про виняток із санкційного режиму щодо постачання турбін для газопроводу Nord Stream, Україна звернеться до союзників у Європі.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Зараз ви читаєте новину «США і Євросоюз підтримали рішення Канади щодо "Північного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі