пʼятниця, 08 липня 2022 06:24

Спецтема: Війна Росії проти України

Якщо Канада поверне Газпрому його турбіну, Україна звернеться до ЄС

Якщо Канада поверне Газпрому його турбіну, Україна звернеться до ЄС
Україна закликає Канаду не повертати Газпрому газову турбіну. Фото: eastnews.ua

Якщо Канада ухвалить рішення про виняток із санкційного режиму щодо постачання турбін для газопроводу Nord Stream, Україна звернеться до союзників у Європі.

Київ виступає проти передачі Канадою турбіни російській компанії Газпром для поставок природного газу до Німеччини, оскільки такий крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України

"Санкції забороняють передачу будь-якого обладнання, пов'язаного з газом. Якщо, не дай Боже, це рішення буде схвалено, ми, безперечно, звернемося до наших європейських колег із проханням переглянути їхній підхід. Бо якщо країни не виконуватимуть узгоджених ними рішень щодо санкційних обмежень, про яку солідарність можна говорити?" – цитує видання джерело в українському Міністерстві енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік" може вже ніколи не запрацювати – Німеччина

У Міненерго також зазначили, що якщо рішення про передачу турбіни буде прийнято канадцями, то це стане прецедентом обходу санкцій проти РФ двома країнами G7.

Рішення про повернення турбіни вже прийнято, повідомило водночас джерело в уряді Канади, знайоме з питанням. Канада і Німеччина не хочуть, щоб турбіна стала для Росії приводом для припинення постачання газу по газопроводу "Північний потік-1".

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу. З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинить обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

З 16 червня "Північний потік" працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули у Німеччині Франції, Італії та Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов'язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають "Північний потік".

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Уряд Німеччини намагається домогтися доправлення турбіни, що застрягла в Канаді, для продовження експлуатації газопроводу. Метою переговорів Єврокомісії та канадського уряду є звільнення необхідного вузла від канадських санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Канада поверне Газпрому його турбіну, Україна звернеться до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі