пʼятниця, 15 липня 2022 08:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Слідом за Росією: Білорусь опинилася у стані дефолту

Слідом за Росією: Білорусь опинилася у стані дефолту
Білорусь слідом за Росією оголосили країною у стані дефолту. Фото: pixabay.com

Міжнародне рейтингове агентство Moody's розглядає виплати Білорусі за зовнішнім боргом у білоруських рублях як дефолт.

Фактично білоруська влада наслідувала приклад Росії та привела свою країну до банкрутства, ідеться у повідомленні агентства.

"Ще 28 червня Рада міністрів та Національний банк Білорусі ухвалили спільне рішення оплачувати валютні борги країни у білоруських рублях. Фактично, країна відмовилася погашати свої борги", – зазначають фахівці.

Технічний дефолт Білорусі мали оголосити ще 13 липня, вважає також народний депутат України від "Голосу", перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"До 29 червня Білорусь мала виплатити купон з єврооблігацій "Білорусь-2027" в еквіваленті 22,9 мільйона доларів. У результаті 29 червня вони виплатили купон у білоруських рублях. Що для всього цивілізаційного світу плюс-мінус як намисто, тільки навіть не скляне, а пластикове", – пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції російського Газпрому стрімко обвалилися

Міністерство фінансів Білорусі у відповідь заявило, що змушене платити у рублях, оскільки роботу в Білорусі припинили Citigroup та Citibank. У країні наполягають, що ситуація форс-мажорна, але у Fitch так не вважають. Водночас оголошення дефолту мало що змінить для білорусів.

"У них і так кінець економіці, вона давно на штучному диханні і під'єднана до гниючого трупа під назвою "економіка РФ". Яка, нагадую, теж уже в дефолті. Тому фактично нічого нового. Просто тепер у них є офіційна довідка, що їхня економіка смертельно хвора", – додав Железняк.

Російська Федерація вперше з 1918 року оголосила дефолт за зовнішнім суверенним боргом в іноземній валюті. Протягом декількох місяців РФ знаходила шляхи обходу обмежень, але 26 червня закінчився пільговий період по виплаті відсотків. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може позичати у більшості країн.

Під час фінансової кризи в Росії і обвалу рубля 1998 року уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі $40 млрд. Востаннє Росія зазнавала дефолту стосовно своїх іноземних кредиторів понад століття тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря Російської імперії 1918 року.

Російський мінфін заплатив кредиторам рублями після відповідного наказу президента РФ Володимира Путіна. За двома випусками доларових єврооблігацій виплатили 12,51 млрд руб. – майже $235 млн за штучним російським курсом. Йдеться про випуски євробондів із погашенням у 2027 та 2047 роках. Кошти перерахували Національному розрахунковому депозитарію.

Зараз ви читаєте новину «Слідом за Росією: Білорусь опинилася у стані дефолту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі