середа, 18 жовтня 2017 13:13

"Шеф-кухар" Путіна фінансує кремлівських тролів - CNN

"Шеф-кухар" Путіна фінансує кремлівських тролів - CNN
Пригожин постачає в Кремль найдорожчі наїдки.

Ресторатор-олігарх інвестував у кремлівських тролів $1 млн на рік.

Кремлівський олігарх та "кухар Путіна" Євген Пригожин є спонсором терористів на Донбасі та засновником пітерської "фабрики тролів". На інтернет-провокаторів Пригожин витрачав мільйони доларів, повідомляє CNN

Ресторатора Євгена Пригожина російська преса охрестила "особистим кухарем Путіна". Він дійсно є шеф-кухарем російського уряду. Пригожин відомий тим, що під час саміту в Санкт-Петербурзі в 2002 році частував Джорджа Буша-молодшого ікрою та трюфелями. Політики довіряють Євгену Пригожину незважаючи на те, що він двічі відсидів у в'язницi.

У 2016 олігарх потрапив під санкції США через фінансування військових дій на Донбасі. Цього року під санкції потрапили ще дві його компанії.

Головною компанією олігарха є ТОВ "Конкорд", котре керує мережею ресторанів. Крім того, кремлівський кухар фінансує ще одне підприємство, про яке волів би мовчати - "Агенцію інтернет-досліджень", також відому як "фабрика тролів" та "ольгінські тролі".

На Заході "Агенція" "засвітилася" під час президентських виборів 2016 року. Російські тролі розповсюджували фейки, розпалювали сепаратизм, ісламофобію та старалися всіляко розхитати суспільство.

Згідно із документами, котрі потрапили до журналістів CNN, один із підрозділів "фабрики" - "відділ провокацій" займався розповсюдженням неправдивої інформації та розколюванням суспільства.

Історія "фабрики" значно довша і не обмежується лише американськими виборами. "Агенція інтернет-досліджень" виникла ще у 2013 році. На будівництво приміщення "Агенції" за адресою вул. Савушкіна, 55 Пригожин витратив 20 млн рублів (близько $650 тис.). Гроші інвестувало основне підприємство олігарха - "Конкорд". Частина його співробітників перейшла на "фабрику тролів".

В одному із контрактів, укладених між Пригожиним та "Агенцією інтернет-досліджень", йдеться про технології для моніторингу соціальних мереж та "систему автоматизованого просування в пошукових системах". Бюджет "фабрики тролів" на 2013 рік склав $1 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські тролі через Pokemon Go намагалися розхитати Америку перед виборами

"Агенція інтернет-досліджень" була нещодавно розформована. На вул. Савушкіна знаходиться інша організація - "Главсеть", котрою керують ті ж особи, що й колишньою "Агенцією". Російський журналіст Андрій Захаров розповів CNN, що це - лиш одна із багатьох троле-ферм.

Думку журналіста підтримують і колишні "ольгінські тролі". Вони розповідають, що людей набирають на фірму під виглядом копірайтерів та пропонують зарплату в 30 тис. рублів на місяць (близько $500).

Людмила Савчук, котра пропрацювала кілька місяців на "Агенцію" у 2015 році, розповіла, що там працювало лише близько 1000 чоловік. Жінка вважає, що це далеко не всі тролі. Їм доводилося працювати під постійним наглядом відео-камер і заборонялося перемовлятися один з одним.

Російські тролі націлювалися на найбільші видання - New York Times, Washington Post. Завдання - спровокувати якомога більшу дискусію. Звичне усім користувачам Ру-нета "Обама — обезьяна, а Путин — молодец" і подібні коментарі не проходили, і за них навіть були штрафи.

Зараз ви читаєте новину «"Шеф-кухар" Путіна фінансує кремлівських тролів - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі