четвер, 04 березня 2021 12:16

Розробляють підводні човни на штучному інтелекті

Розробляють підводні човни на штучному інтелекті
Сучасний британський підводний човен HMS Astute може обійти всю земну кулю без спливання/ Getty Images

Британські підводні човни обладнають штучним інтелектом, аби могли діяти автономно, без участі екіпажу.

Британські підводні човни Vanguard, завдовжки 152 м, можуть залишатися під водою непоміченими майже нескінченно довго. Єдине обмеження - кількість їжі, яку можуть взяти на борт. Але ВМФ країни намагається усунути цю остання перешкоду за допомогою керованих штучним інтелектом роботизованих підводних човнів, які можуть вести війни майбутнього. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поставили п'єсу, написану роботом

"Основна мета нових розробок - допомогти Королівському флоту сформувати майбутні вимоги і розробити можливості та концепції операцій. Надаємо новаторам в промисловості та академічних колах змогу розробляти і тестувати технології, які відповідають цим можливостям в майбутньому", - заявляють в британському міноборони.

Нова технологія штучного інтелекту буде встановлена на випробувальному підводному човні Manta. Заснований на існуючому пілотованому підводному човні S201, Manta порівняно невелике судно – 9 м завдовжки. Автономний апарат працює на паливних елементах і в режимі випробувального стенду. Він може плавати близько тижня без підзарядки. У ВМФ кажуть, що з додатковими паливними елементами міг би працювати протягом 3 місяців із загальним радіусом дії близько 5560 км.

Просунутий штучний інтелект необхідний для такого роду місій, бо, на відміну від дронів повітряного чи наземного базування, диспетчери-люди не зможуть точно налаштовувати курс підводного корабля по радіо. Після запуску безпілотні підводні човни працюватимуть повністю автономно, долаючи підводні перешкоди без вказівок з боку диспетчерів на суші. Кілька інших ВМФ по всьому світу розробляють власні підводні човни на штучному інтелекті.

Зараз ви читаєте новину «Розробляють підводні човни на штучному інтелекті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі