пʼятниця, 21 квітня 2023 07:26

Росія постачала зброю для перевороту в Судані – ЗМІ

Росія постачала зброю для перевороту в Судані – ЗМІ
ПВК "Вагнер" дає зброю ополченцям, які борються за владу в Судані. Фото: eastnews.ua

Приватна військова компанія "Вагнер" забезпечує ракетами сили швидкої підтримки Судану (RSF), які борються за владу в країні.

Супутникові знімки свідчать про активність літаків ІЛ-76, які курсують між базами ПВК на кордоні з Лівією, повідомляє CNN. Територію там контролює проросійський лівійський генерал Халіф Хафтар.

"Згідно з регіональними та суданськими джерелами, Росія передала ракети класу "земля-повітря" на позиції лідера ополченців Мохамеда Хамдана Дагало на північному заході Судану", – ідеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали фото знищеного у Судані українського літака

Джерела видання зазначають, що Хафтар підтримує RSF, хоча офіційно і не приймає чиюсь сторону.

В матеріалі сказано, що активність на авіабазах почалася ще 13 квітня і продовжувалась мінімум до 19 квітня.

15 квітня у столиці Судану Хартумі сталися зіткнення між регулярною армією та воєнізованими силами швидкої підтримки Судану (RSF). Останні заявили, що взяли під контроль президентський палац, резиденцію командувача армії і міжнародний аеропорт в Хартумі, летовища у північному місті Мерове та в Ель-Обейді.

Насильство, що почалося в суботу, стало першим подібним спалахом відтоді, як ворогуючі сили об'єднали зусилля, щоб усунути президента Судану Омара аль-Башира в 2019 році. Конфлікт був викликаний розбіжностями щодо інтеграції RSF (Сил оперативного реагування) до армії як частини переходу цивільного управління країною.

Напередодні в аеропорту столиці Хартум на одному з літаків української авіакомпанії SkyUp спрацював аварійний радіобуй. Компанія вжила заходів для якнайшвидшої евакуації співробітників із країни. Українські екіпажі вивели у безпечне місце. Ними опікується український консул у Судані. Щонайменше один український літак було знищено.

У SkyUp розповідали, що компанія намагається допомогти своїм 36 працівникам якнайшвидше залишити Судан.

Зараз ви читаєте новину «Росія постачала зброю для перевороту в Судані – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі