вівторок, 08 березня 2022 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росіяни зараз приперті до стінки, їм доведеться домовлятися, бо воювати більше нічим"– польський генерал

"Росіяни зараз приперті до стінки, їм доведеться домовлятися, бо воювати більше нічим"– польський генерал
Польський генерал Вальдемар Скшипчак вважає, що росіяни програли війну після провалу бліцкригу, після третього дня / Gazeta Wyborcza

"Міфи, створені навколо російської армії, впали", - заявив генерал Вальдемар Скшипчак, командувач сухопутних військ Польщі в 2006-2009 роках, в інтерв'ю радіо RMF24, коментуючи українську інформацію про російські втрати. За його словами, росіяни зараз можуть проводити лише оборонні дії. "Виявляється, коли справа доходить до реальних бойових дій, не всі російські частини мають сучасне обладнання. Вони часто використовують техніку з попередньої епохи, тобто з 1970-х", - каже він. "Якщо буде продовження боїв, якщо не буде напливу нових сил з Росії, українці, потихеньку, крок за кроком, місто за містом, село за селом, відвойовуватимуть у росіян свою територію", - вважає він.

Від початку війни ЗСУ "нейтралізували" близько 46 тис. російських військових. Таку цифру назвав Центр оборонних стратегій в Україні. Туди входять убиті, поранені та взяті в полон російські військові. Вважається, що це буде близько третини військ, зібраних перед вторгненням. Чи можемо ми сказати, хто виграє, а хто програє у цій війні?

Російська армія не має змоги розгромити українську

З військової точки зору, з оперативної, саме росіяни програли цю війну після третього дня операції. Стало ясно, що вони не впораються з Україною, і їх наступ був зупинений одразу, за два дні. Українські війська мали потужну оборону, яка зупинила атаку цієї переважаючої російської сили. Виявилося, російська армія, в принципі, не має змоги розгромити українську. Вона зазнає дуже великих втрат. Оперативні цілі, вже не кажу про стратегічні, не були досягнуті. У росіян дедалі більше проблем.

На 12-й день операції ця армія позбавлена можливості вести наступ, бо застрягла у боях навколо кількох міст. Вони взяли в облогу шість міст. Крім того, втягнуті у боротьбу з партизанами, що зароджуються в тилу. Звичайно, вони мають бути готові, що українська армія постійно завдає удару у відповідь своїми бронетанковими і механізованими групами. У районі Києва, південніше Миколаєва і навколо Харкова у росіян теж серйозні неприємності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що тобі дали ці москалі, крім мільйонів?" - український підполковник закликав брата-депутата не ганьбити сім'ю

Чи можна вірити цим даними? Я кажу про те, що ЗСУ нейтралізували близько 46 тис. російських військових?

Вони заслуговують на довіру, бо передбачається, що на кожного вбитого припадає троє поранених. Тобто вбитих, полеглих російських військових близько 12 тис. Ця величина справді близька до істини.

Коли дивимось, чим росіяни воюють, на техніку. Часто на відео українці показують, як вона виглядає. Видно, що явно стара. Вас це не дивує, адже раніше нам казали, що російська армія - це сила, а тут трохи не так.

Я знаю російську армію так само, як і ви - з парадів у Москві, бо більше жодної інформації ми не отримували. Можливо, більше інформації у нас було з відео про військові маневри "Захід", куди росіяни відправили найкращу техніку, найкращі елітні військові частини. Але це виявилося лише міфом, легендою, ретельно сконструйованою російською пропагандою, щоб налякати нас, Європу та США.

Виходить, коли справа доходить до бойових дій, не всі підрозділи мають це сучасне обладнання. Вони часто використовують техніку з попередньої епохи, з 1970-х. Схоже, що немає координації командування, немає співпраці, немає синхронізації дій, немає нормальної логістики. Рівень російської армії лякає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін - військовий злочинець, який має понести покарання" - Жеваго

Міфи навколо російської армії лежать у руїнах на українській землі

Я не про елітні частини ВДВ чи "Росгвардію", а про ці бронетанкові, механізовані частини, де воюють строковики, де командири погано підготовлені. Мене, як досвідченого командира, вражає ця невмілість, низька боєздатність підрозділів. Міфи навколо російської армії лежать у руїнах в українській землі.

Чого нам чекати цього тижня? Бо міністр оборони України Олексій Резніков каже, що Росія готується до чергової хвилі атак. Але також зазначає, що Україна до цього готова.

Якщо росіяни не підведуть свіжі сили з Росії протягом найближчих трьох-п'яти днів, а, наскільки мені відомо, у них таких сил немає, бо досі не було мобілізації, то росіяни не зможуть провести наступальні операції. Їх втрати знаходяться на рівні 30%-40% від бойового потенціалу. Це означає, що якщо в батальйоні було чотири роти, то тепер лише дві можуть воювати. Тож ударна сила дуже зменшилася. Вони не можуть завдавати подальших ударів. Хіба що в одному-двох із вибраних напрямків. Це максимум. Не більше.

Тому росіянам доведеться переходити до оборони, доки у них не буде нових сил. Тому через дві-три доби оперативна ініціатива перейде в руки українців. Вони мають потенціал. Якщо її перехоплять, то не повинні віддавати до кінця війни. Мають для цього шанси та умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Солдати РФ можуть повернутись у частини, а можуть частинами" - ЗСУ показали, як знищують окупантів

Як довго триватиме ця війна? Скільки у росіян сил, щоби протидіяти, щоб додати ще техніки, ще одну армію. Як довго це максимум може бути?

Якщо буде продовження боїв, якщо не буде напливу нових сил із Росії, то українці поступово відіб'ють свої території у росіян

Нині важко судити. Можливо, у війну вступлять політики, які її вирішать. З іншої сторони, якби було продовження боїв, якби не було напливу нових сил з Росії, то українці поступово, крок за кроком, місто за містом, село за селом, відбирали б свої території у росіян. А російські частини були б поступово ліквідовані. Їхню армію взяли б у полон або знищили.

Звичайно, така операція з відвоювання України від росіян може тривати кілька тижнів. Але, схоже, росіяни приперті до стінки і їм тепер доведеться домовлятися, бо воювати їм справді більше нічим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не витримують - окупанти почали стрілятися

Бо вони теж не можуть безконечно вводити війська

Звичайно. У них закінчуються запаси, незабаром закінчаться ракети. Захід відрізав їх від технологій, що дозволяють будувати ракети. Близько 40% деталей і комплектуючих поставляються з Заходу, тому росіяни не мають виробничих потужностей для цих ракет. Це стосується практично всіх засобів ведення бою.

Ви знаєте, за що зараз буде бій? Справа в честі, й справа в обличчі Володимира Путіна. Знаючи політиків Заходу, вони пожертвують Україною, зроблять усе можливе, щоб Путін захотів сісти з ними за стіл переговорів.

Час Путіна минув. Він більше не має бути гравцем і сидіти за столом. Президент Володимир Зеленський має бути головним, хто ставить умови. Сподіваюся, Захід, в якому закладено ген зради, цього разу не зрадить Зеленського, і дозволить Росії вирішити проблеми всередині країни.

Захід хоче врятувати свою честь? Росія хоче зберегти обличчя Путіна? Я вважав би за краще честь.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни зараз приперті до стінки, їм доведеться домовлятися, бо воювати більше нічим"– польський генерал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі