пʼятниця, 15 січня 2021 15:51

Росія з Німеччиною можуть добудувати "Північний потік"

Росія з Німеччиною можуть добудувати "Північний потік"
Чи добудують загрозливий для України "Північний потік". Фото: пресслужба Nord Stream 2 AG

Росія і Німеччина можуть знайти можливість добудувати "Північний потік-2" в обхід американських санкцій, сказав Gazeta.ua старший науковий співробітники Інституту Кеннана, США, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"Постійно чуємо суперечливі новини про будівництво. То компанії-підрядники відмовляються, то обіцяють невдовзі розпочати роботи. Зрозуміло, що складно завершити трубопровід, але важко сказати точно, що цього не станеться та яка доля проєкту на найближчі пів року. Ще є питання сертифікації, яке теж можуть вирішувати роками", - пояснив Прокіп.

Ризики для України від "Північного потоку-2" будуть відчутні після 2024-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завершили будівництво Північного потоку-2 в Німеччині

"Нинішній контракт передбачає бронювання потужностей. Обсяги транзиту можуть варіювати, але щонайменше за 40 мільярдів кубометрів транзиту у рік заплатять. Якщо "Північний потік-2" запрацює, і в Європи буде низький попит на газ, то в Україні транзит може опуститися до 0. Якщо попит ростиме, то є шанс використання української труби на рівні 30 мільярдів кубометрів у рік. Це за попередніми обсягами і наявними можливостями надзвичайно мало".

Компанія Nord Stream 2 AG планує завершити великі будівельні роботи на 1 з 2 гілок суперечливого російського газопроводу в першій половині 2021 року, незважаючи на санкції США. Ділянка трубопроводу може бути закінчена в червні, оскільки оператор "Північного потоку-2" у п'ятницю розпочинає випробування в датських водах.

Зараз ви читаєте новину «Росія з Німеччиною можуть добудувати "Північний потік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі