понеділок, 29 листопада 2021 21:57

Росія не хоче говорити про продовження контрактів на транзит газу Україною після 2024 року – голова "Нафтогазу"

Росія не хоче говорити про продовження контрактів на транзит газу Україною після 2024 року – голова "Нафтогазу"
Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко / РБК

Росія не хоче починати переговори з Україною про новий контракт щодо транзиту газу після 2024 року.

Про це заявив глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляє Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ оцінили втрати України від запуску "Північного потоку-2"

"Немає навіть натяку, офіційних чи неофіційних переговорів з Росією", - сказав Вітренко.

За його словами, Київ обговорює продовження транзиту газу після 2024 року з США і Німеччиною, які хочуть, щоб він зберігся. Однак Росія не хоче починати переговори на цю тему.

Глава "Нафтогазу" додав, що якщо контракт на транзит через Україну не продовжать, то використання обох російських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік-2", які йдуть безпосередньо з Росії в Німеччину, посилять контроль Москви над постачанням газу в Європу.

За його словами, це зробить ЄС ще більш залежним від політично мотивованих перебоїв у постачаннях російського газу і цінових стрибків.

Контракт між Росією і Україною про транзит газу уклали 31 грудня 2019 року. Він передбачає щорічне бронювання потужностей української ГТС для транспортування російського газу. У 2020 році – 65 млрд кубів, у 2021-2024 роках - 40 млрд кубів щорічно. Термін контакту завершується у 2024 році.

"Північний потік-2" за певних обставин може почати роботу, не чекаючи завершення сертифікації. Німецьке федеральне мережеве агентство зазначає, що при запуску без сертифікації йому загрожує штраф близько 1 млн євро. Про це повідомляє видання Handelsblattз посиланням на власні джерела, які кажуть, що такі приклади були уже в минулому.

Зараз ви читаєте новину «Росія не хоче говорити про продовження контрактів на транзит газу Україною після 2024 року – голова "Нафтогазу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі