вівторок, 21 березня 2023 19:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія й Китай опублікували спільну заяву. У ній багато про Україну

Росія й Китай опублікували спільну заяву. У ній багато про Україну
Китай та Росія підтримали позицію один одного щодо війни. Фото: eastnews.ua

Китай та Росія зробили спільну заяву після переговорів лідера КНР Сі Цзіньпіна та президента РФ Володимира Путіна.

Росія позитивно оцінює позицію Пекіну щодо України. Китай заявив про "готовність РФ до запуску переговорів", передають РосЗМІ.

РФ і Китай стурбовані створенням оборонного пакту Австралії, Великої Британії і США AUKUS та їх планами будівництва атомних підводних човнів.

"РФ і Китай вважають, що для вирішення української кризи треба запобігати блоковому протистоянню та розпалюванню конфлікту. РФ і Китай закликають уникати деградації кризи в Україні та її переходу "у неконтрольовану фазу", – йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін висловився про "мирний план" Китаю

РФ і Китай вимагають у США роз'яснення "військово-біологічної діяльності".

Країни заявили про намір надавати взаємну підтримку захисту суверенітету, територіальної цілісності та безпеки один одного. Домовилися регулярно проводити спільні патрулювання на морі та в повітрі і влаштовувати спільні навчання.

Закликають "припинити всі кроки, що сприяють ескалації напруженості та затягування бойових дій в Україні". Висловлюють занепокоєння посиленням військових зв'язків НАТО з країнами Азіатсько-Тихоокеанського регіону й закликали НАТО "поважати суверенітет інших держав та їхні інтереси".

Уранці 20 березня Сі Цзіньпін прибув у Росію. Офіційний візит триватиме три дні. Голова КНР став першим світовим лідером, який зустрівся з Володимиром Путіним після видачі ордера на його арешт.

За підсумками зустрічі з Путіним запланована телефонна розмова китайського лідера із президентом Володимиром Зеленським.

По прибуттю в РФ Цзіньпін заявив, що очікує від візиту "нового імпульсу в російсько-китайських відносинах". Також каже, що Китай готовий разом з Росією "стояти на варті світопорядку, що ґрунтується на міжнародному праві", цитують його росЗМІ.

Напередодні лідер КНР опублікував статтю, в якій назвав війну "тотальним загостренням української кризи".

Зараз ви читаєте новину «Росія й Китай опублікували спільну заяву. У ній багато про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі