четвер, 12 жовтня 2023 09:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Російські ПВК - інструмент з набору "гарматного м'яса" - військовий експерт

"Російські ПВК - інструмент з набору "гарматного м'яса" - військовий експерт
Стихійний меморіал у Москві на 40-ий день після вбивства військового злочинця Пригожина / East News

Після ліквідації Євгена Пригожина та його ПВК "Вагнер", Кремль взяв під жорсткий контроль всю систему найманців, яких відсилає на війну в Україну. Проте від них не відмовилися, бо Володимир Путін не може офіційно провести нову мобілізацію перед псевдовиборами у Росії в березні 2024 року, а на фронт все ще потрібне "гарматне м'ясо". Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

"ПВК вже не самостійні, їм більше не довіряють. Тепер вони всі під контролем російського міноборони та ГРУ. Це був один із приводів конфлікту - Пригожин не довіряв міноборони та змагався з ним. До певного часу Путін був арбітром між ним і міністром оборони Сергієм Шойгу, поки ситуація не вийшла з-під контролю", - каже Іван Ступак.

Він додає, що керівництво РФ тепер косо дивиться на всі ПВК, й не довіряє як раніше, бо ті зрадили раз, тож можуть і вдруге.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Редут", "Патріот" і не тільки: хто входить до таємної армії Путіна

"Усі ПВК тепер під максимальним контролем контрозвідки РФ. Вони жорстко підпорядковані міноборони. Там більше немає зірок як Пригожин. Усі - безіменні, сірі персонажі, без підтримки в медіа. У будь-який момент можуть припинити їх існування. Більше немає в них такого величезного фінансування як було в "Вагнера" - десь $2 млрд на рік", - каже експерт.

Проте ПВК російські існують та воюють. Когось із найманців переконують ідеологічно піти проти "фашистів-бандерівців", когось купують за гроші, когось беруть за борги, ще когось витягують з тюрми

"ПВК - інструмент для вербування людей. Головне - затягувати на фронт більше м'яса. Вербують не лише в Росії, а й за кордоном. Єдиний, кого ще можна порівнювати з Пригожиним - Рамзан Кадиров. Його ПВК - ціла Чечня", - каже експерт.

Пригожин хотів влаштувати державний переворот у Молдові на початку 2023 року. Президентка Молдови Мая Санду розповіла це в інтерв'ю Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «"Російські ПВК - інструмент з набору "гарматного м'яса" - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі